Persoanele uituce sunt mai deștepte decât majoritatea. Studiul care dovedește asta 

Sunteți unul dintre acei oameni care își parchează mașina și două minute mai târziu nu-și mai amintesc unde au lăsat-o? 

Viețile noastre sunt atât de haotice încât este normal să uităm lucruri. Bineînțeles, dacă încep ca niște mici uitări, dar devin mai frecvente, ar putea fi un simptom al unei boli grave.

Dar ni s-a întâmplat tuturor, avem atât de multe lucruri pe cap încât nu mai reușim să stocăm mici detalii în creier, iar acest lucru este normal. De fapt, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Toronto, nu numai că este normal, dar este și un semn că persoana în cauză este mai inteligentă.

Și cum este posibil așa ceva, când se presupune că cei mai deștepți oameni ar trebui să țină minte totul? Dacă uităm informații irelevante înseamnă că creierul nostru funcționează corect pentru a stoca ceea ce este necesar și important pentru a lua decizii mai târziu.

Datorită unor ani de studii și analize de date privind memoria la oameni și animale, s-a reușit să se descopere că atunci când creierul creează noi conexiuni în hipocampus (partea creierului legată de învățare), aceste conexiuni "șterg" informațiile vechi și le salvează pe cele mai actuale (și utile).

Pentru că, deși cei mai mulți dintre noi și-ar dori să aibă cea mai bună memorie din lume și să-și amintească până la ultimul detaliu din orice, creierul nostru nu a evoluat pentru asta, ci pentru a lua decizii mai inteligente, iar pentru asta este necesar să elimine anumite informații.

Faptul că uiți ce ai mâncat ieri sau numele unei persoane pe care ai cunoscut-o acum 3 zile nu te face mai rău sau mai prost, ci înseamnă că creierul tău funcționează corect. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să nu încerci să faci tot ce poți pentru a-ți menține sănătatea creierului cât mai bună, iar pentru asta ar trebui mai presus de toate: să dormi.

sursa foto: shutterstock.com 

Citeste si: