Varianta Eris a noului coronavirus a ajuns în România. Medicii ne spun la ce să ne așteptăm

Eris, noua tulpină de SARS-CoV-2, se răspândește rapid și a ajuns și în țara noastră, potrivit specialiștilor.

Medicii avertizează că riscul de a contacta virusul va crește în toamnă cu 25-30%. La una din cinci persoane infectate simptomele persistă mult timp. Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat pentru agerpres.ro că varianta Eris a noului coronavirus este prezentă şi în România, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron.

Varianta Eris se transmite extrem de ușor

"În momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el suferă în permanenţă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii minore, fără semnificaţie, dar este clar că apar şi variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron, care se transmite extrem de uşor, care va ajunge să devină predominantă peste tot, lucru care s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România."

Numărul de infecţii cu noul coronavirus care se prezintă la Institutul "Matei Balş" a crescut: "Nu se vorbeşte despre agresivitate, nu se vorbeşte despre o schimbare şi nu se vorbeşte despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut să constatăm noi de la 'Matei Balş' este o creştere a numărului de cazuri. 

În opinia sa, nu va urma o creştere susţinută pe perioadă lungă de timp a numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

"Nu are nicio relevanţă dacă eu voi avea cazuri mai multe, dar forme uşoare în proporţie de 95%. Este posibil să fie o creştere, nu cred că va fi o creştere susţinută într-o mare măsură şi într-o perioadă lungă. Cred că lucrurile se vor aşeza. Trebuie să ştim despre ea, să constatăm că este o creştere, nu explozivă, dar este o creştere. Însă lucrurile pot fi ţinute sub control fără discuţie" a arătat medicul Adrian Marinescu. 

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si