Cancerul la sân poate să apară la femei pe fondul unei depresii. Medic: "Nu pot să nu fac o legătură"
Starea noastră de spirit ne poate pune chiar și viața în pericol. Anumite stări, precum depresia, supărarea sau tristețeal, pot duce la apariția cancerului, spune prof. dr. Irinel Popescu. Deși medicul spune că nu există dovezi clare în acest sens, pe baza experienței sale, poate spune că astfel de stări pot afecta grav organismul și pot duce la declanșarea de boli.
"Această afirmație, pe care personal mi-o asum, nu face parte din ceea ce este, cum numim noi în medicină, bazat pe dovezi în întregime.
Este cunoscută și studiată o relație între depresie și diferite boli, inclusiv cancerul, dar dovezi în sensul medicinei contemporane, care are întotdeauna nevoie cifre foarte clare, nu sunt până în momentul de față.
Ca atare, ceea ce sugerez eu este să luați această afirmație ca pe o părere personală", afirmă dr. Irinel Popescu.
Medicul susține că la femei, cancerul de sân poate apărea și pe fondul unei depresii. De asemenea, starea de spiriti poate avea consecințe și asupra stomacului, pancreasului și mușchiului inimii.
"După niște ani de experiență în medicină am citit, am căutat să mă informez și am văzut că și alte forme de cancer, în afara celor pe care le-am observat eu, în primul rând, de exemplu, cancerul de sân la femei, pot să apară pe fondul unei depresii.
De-a lungul timpului am remarcat mai multe cazuri de cancer gastric și de cancer de pancreas, care au apărut în urma sau în contextul unor astfel de depresii și nu pot să nu fac o legătură.
Era oameni foarte sănătoși înainte și, brusc, dintr-un motiv sau altul, s-a instalat o depresie, în general pe fondul unui stres foarte mare.
Țin minte că un pacient spunea că i-a murit soția. Deci nu pot să nu fac o legătură și nu o fac numai eu, au făcut-o și alții.
Cu toate acestea, mecanismele prin care se poate ajunge la cancer de la depresie nu sunt cunoscute.
Este o dovadă că încă știm destul de puțin despre modul în care funcționează organismul uman și despre natura umană și că mai sunt multe de cercetat, dar cercetările sunt în curs", a mai adăugat specialistul.