Vârf de sezon pentru ambrozie. Alergolog: Atenție mare la fructe și legume. Pot apărea alergii încrucișate

E vârf de sezon pentru ambrozie, iar 9 din 10 pacienţi care merg la alergolog suferă enorm din cauza buruienii invadatoare. Ambrozia este unul dintre cei mai puternici şi agresivi alergeni pentru oameni. 

Sezonul de polen de ambrozie începe, discret, în lunile iunie-iulie și are un vârf în lunile august și septembrie.

Concentraţia cea mai mare de polen în aer este în zilele toride. Dacă vântul bate tare, e şi mai rău pentru cei sensibili. Simptomele pot fi extrem de severe, afectând chiar calitatea vieții: de la dureri de cap, nas care curge până la respirație șuierătoare și astm alergic.

Se estimează că un român din 4 suferă de alergii, iar dintre aceştia, jumătate sunt alergici la ambrozie.

Alergie alimentară

Cei alergici la buruieni pot face şi un sindrom de alergie încrucişată la fructe şi legume. În cazul polenului de ambrozie, sunt raportate astfel de reacții la banană, castravete, zuchinni, pepene galben. Pacienții care au alergii respiratorii pot asocia și o formă de alergie alimentară cu precădere în sezonul polenic. Pot apărea reacții și dacă vor consuma produse apicole.

Dr. Claudia Adriana Nicolae medic primar alergolog, preşedinta Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii: Pot asocia şi nişte simptome ciudate de alergie alimentară, prin asemănările existente între proteinele din grăuncioarele de polen şi cele din anumite fructe şi legume. Când discutăm despre polenul de ambrozie, reacţiile apar dacă pacienţii consumă banană, zucchini, castravete sau pepene galben.

Recomandări de la alergologi

Este bine să ne prezintăm la medicul alergolog înainte cu câteva săptămâni de a începe sezonul alergiilor pentru a discuta toate variantele de terapie de care avem nevoie într-un sezon. 

Reguli importante pentru alergia la ambrozie

Medicul Adriana Nicolae a subliniat importanța respectării unor reguli importante pentru cei cu alergie la ambrozie:

- Să nu te expui și să nu dormi cu ușile și ferestrele deschise

- Să utilizezi în casă dispozitive de aer condiționat cu filtre hepa speciale pentru polenuri.

- Să folosești purificatoare de aer pentru a menține în interiorul casei un aer lipsit de alergene.

- Să știi sezonul respectiv și să te expui în mediul înconjurător protejat, respectiv n-ar strica să porți mască.

- Să îți acoperi părul.

- Dacă te-ai expus, când intri în casă, să îți lași la intrare hainele și să te speli foarte bine și pe față și pe mâini, pe zonele expuse.

- Seara să te speli pe cap pentru că pot rămâne grăuncioare de polen și, așezându-le pe pernă, le vei inspira toată noaptea.

- Să folosești ochelari de soare pentru prevenirea simptomelor conjunctivale.

- Să nu usuci rufele în aer liber pentru că vei introduce polenul de pe haine în casă.

- Să eviți să te expui în zile în care se raportează o concentrație mare de polen și acelea sunt zilele foarte călduroase. O situație particulară este în zilele cu furtuni pentru că se ridică grăunciorii de polen la nivelul norilor, se îmbibă cu apă, își rup membrana și se transformă în particule foarte mici care vor penetra până în căile respiratorii inferioare. Pot declanșa crize de astm care duc pacienții către centrele de medicină de urgență. Niciodată să nu se expună în aceste condiții.

- Să evite iritarea suplimentară a mucoaselor respiratorii cu cosmetice, parfumuri, fum de țigară, abur de la gătit, mirosuri de la substanțele folosite pentru curățenie.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si