De ce se încrețește pielea în apă? Ce se întâmplă, de fapt 

Motivele pentru care pielea se ridează în apă rămân necunoscute științei. În prezent, există mai multe teorii, iar cea mai recentă ar putea fi destul de revoluționară.

Cu toții am văzut cum pielea se încrețește în apă după câteva minute de contact cu lichidul. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă pe tot corpul, ci doar pe palme și degete și pe tălpile picioarelor. De ce se întâmplă acest lucru?

După cum vom vedea mai jos, au fost avansate mai multe teorii. În primul rând, s-a emis ipoteza că partea cea mai exterioară a pielii se umflă atunci când absoarbe apă. Rezultatul este că pielea se încrețește.

Conform explicației tradiționale, pielea se încrețește pentru că acesta este un mecanism de compensare a suprafeței crescute. Astfel, pielea absoarbe apă, se umflă, suprafața crește, iar ridurile echilibrează creșterea de volum. Cu toate acestea, acest lucru este dezbătut încă de mai mulți specialiști. 

Ce se credea până acum?

Motivele pentru care pielea se încrețește în apă sunt un mister care rămâne de rezolvat. Întrebarea este una veche și, deși această reacție nu are implicații relevante, a dat naștere unor controverse interesante.

Teza tradițională vorbește despre absorbția apei prin stratul cel mai exterior al pielii, sau epidermă. Funcția epidermei este de a împiedica evaporarea apei din corp și de a proteja straturile cele mai interioare de deteriorări. Stratul cel mai exterior al epidermei se numește stratum corneum.

În stratul cornos există celule de keratină care absorb apa și provoacă umflături. Dar cum epiderma este foarte bine fixată, se produc riduri pentru a compensa acest exces de volum în zonă.

Pentru o lungă perioadă de timp a fost acceptată explicația de mai sus. Cu toate acestea, totul a început să se schimbe în anii 1930. Oamenii de știință au descoperit că, dacă oamenii aveau leziuni nervoase la nivelul degetelor, atunci nu exista niciun efect de încrețire.

Acest lucru a dus la teoria că, dacă pielea se încrețește în apă, acest lucru se datorează unei reacții involuntare a sistemului nervos autonom. Se crede că contactul cu lichidul activează nervul simpatic. Acesta, la rândul său, face ca vasele de sânge să se strângă. Rezultatul este că se formează pliuri sau riduri.

Aceste explicații au primit o nouă turnură din partea neurobiologului Mark Changizi de la institutul de cercetare în domeniul inteligenței artificiale 2AI Labs. În 2011, acesta a prezentat o nouă teorie care a luat amploare.

Changizi susține că pielea se încrețește în apă ca o adaptare evolutivă. Funcția acestor riduri ar fi aceea de a îmbunătăți aderența la obiectele umede sau scufundate. Pe tălpile picioarelor, ele ar proteja, de asemenea, împotriva alunecării pe suprafețele umede.

Citeste si: