Cât de sigur este să folosești prosoapele din hoteluri: "Este ca și cum v-ați șterge corpul pe o toaletă"

V-ați gândit vreodată că prosoapele de baie folosite ar putea fi o sursă de infecție? Potrivit diverselor studii și analize compilate de The Epoch Times, prosoapele de baie aparent curate sau ușor folosite, împreună cu un mediu de baie potențial umed, pot adăposti nenumărate bacterii și pot provoca boli.

Germenii conținuți pe prosoape pot provoca boli de piele, căderea părului, infecții ale tractului urinar și chiar răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente, cum ar fi E. Coli.

Majoritatea bacteriilor de pe prosoape provin de pe corpul, fața și mâinile utilizatorului. Dar, având în vedere umiditatea ridicată generată într-o baie, un prosop folosit devine un mediu foarte favorabil pentru dezvoltarea rapidă a bacteriilor. Și cu cât este mai folosit, cu atât mai rău. Chiar și prosoapele care par curate cu ochiul liber pot fi pline de zeci de mii de bacterii. Iar acest lucru prezintă o serie de riscuri pentru sănătate.

Prosoape care se înmulțesc și răspândesc bacteriile

Acest lucru a fost demonstrat recent de un program de televiziune japonez numit "Non Stop". Aceștia au analizat conținutul bacterian al prosoapelor de baie și au descoperit că prosoapele proaspăt spălate conțineau 190.000 de bacterii. După o zi de utilizare, numărul acestora a crescut la 17 milioane. După trei zile de utilizare, numărul de bacterii a crescut la 87 de milioane. După o săptămână fără spălare: 94 de milioane.

Noritoshi Ri, directorul Centrului de Cercetare pentru Igienă și Microbiologie din Tokyo, a explicat în cadrul emisiunii respective că numărul de bacterii de pe un prosop după o săptămână de utilizare poate ajunge chiar și la peste 10 miliarde, echivalentul celui al unei țevi.

William Chao, toxicolog și profesor la Universitatea Creștină Chung Yuan din Taiwan, a declarat că, dacă prosoapele sunt lăsate nespălate timp de trei zile, acestea vor conține o mare varietate de germeni. Folosirea lor pentru a vă curăța după această perioadă este "ca și cum v-ați șterge corpul de o toaletă".

Acestea provoacă boli de piele

Cea mai frecventă bacterie din băi, de pe și din toalete, este E. coli. Dar nu este singura. În această analiză, au fost găsite mai multe tipuri de bacterii, în funcție de diferitele condiții fizice ale utilizatorului de prosop. Printre acestea se numără Staphylococcus aureus, Salmonella și Legionella. Chao explică faptul că acești germeni conținuți într-un prosop murdar sunt predispuși să provoace alergii ale pielii, foliculită, căderea părului și alte boli dermatologice.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că multe persoane au obiceiul de a împărți prosoapele, ceea ce este comun în familiile cu copii și în cupluri. Dar dacă unul dintre ei are o infecție, prosopul poate deveni un teren propice pentru bacterii, provocând infecții reciproce și recurente. 

Rin Doi, un dermatolog japonez, a lansat un avertisment pentru persoanele cu alergii cutanate, vizând și pielea delicată a bebelușilor și a copiilor mici. Folosirea prosoapelor cu un conținut ridicat de bacterii reprezintă un risc: va duce la infecții.

Prosoape cu bacterii rezistente la antibiotice

În 2003, New England Journal of Medicine (NEJM) a publicat un studiu privind bacteriile Staphylococcus aureus și rezistența acestora la meticilină în rândul jucătorilor profesioniști de fotbal și al membrilor echipei. Staphylococcus aureus rezistent este imun la antibioticele comune, cum ar fi oxacilina, penicilina, amoxicilina și cefalosporinele. 

Cercetătorii au descoperit că, pe lângă faptul că jucătorii împărțeau saunele, băile cu hidromasaj, echipamentele de antrenament și terapie, gazonul terenurilor de joc... aceștia împărțeau frecvent prosoape pentru a-și șterge transpirația de pe mâini și de pe față.

Remedii antibacteriene

Expertul japonez în igiena gospodăriei Tetsuya Abe explică cum se spală prosoapele pentru a combate toate aceste bacterii: mai întâi, se fierbe prosopul în apă fierbinte timp de 3-4 minute; apoi se clătește cu apă. Bacteriile vor dispărea, iar prosopul nu va mai mirosi. Kensuke Kanzaki , directorul unui lanț de spălătorii japonez, recomandă altceva: folosiți percarbonat de sodiu pentru a le curăța. De ce?

Percarbonatul de sodiu, bicarbonatul de sodiu și acidul citric sunt cunoscute ca fiind "cele trei comori de curățare". Pentru că sunt non-toxice, inodore și nepoluante. Și, de asemenea, pentru că sunt decolorante, decontaminante și elimină mirosurile. Ele pot fi folosite cu ușurință pentru a ajuta la eliminarea germenilor de pe prosoapele dvs. Și, odată cu ele, riscurile pentru sănătatea dumneavoastră.

Citeste si: