Fumătorii au creierul mai mic în comparație cu nefumătorii. Explicațiile specialiștilor
Acest viciu dăunează și creierului. Fumătorii au un risc semnificativ mai mare de demență decât nefumătorii, precum și de deces asociat cu demența. Recent, specialiștii au descoperit că fumatul zilnic reduce dimensiunea creierului. Potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 28.000 de persoane, persoanele care fumează tind să aibă creierul mai mic ca volum în comparație cu nefumătorii.
Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat înainte de a li se face imagistica creierului aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 0,4 inci cubice (7,1 centimetri cubi).
Această diferență de volum al creierului includea o scădere de 0,3 centimetri cubi (5,5 centimetri cubi) în materia cenușie a creierului, care conține corpurile voluminoase ale celulelor cerebrale, sau neuronii. Fumatul zilnic, la un moment dat în trecut, a fost, de asemenea, legat de o scădere de 0,1 centimetri cubi (1,6 cc) în materia albă a creierului, care include firele lungi și izolate care conectează neuronii între ei.
Creierul se regenerează parțial
Totuși, creierul se poate regenera parțial, odată cu renunțarea la această dependență nocivă, spun cercetătorii.
Analizele ulterioare au arătat că persoanele care au renunțat la fumat de mai mult timp aveau o cantitate ușor mai mare de materie cenușie în creier, în comparație cu cele care au renunțat mai recent. Acest lucru sugerează că oprirea fumatului poate inversa ușor declinul volumului creierului. De exemplu, renunțarea la fumat cu un an mai devreme a fost legată de o creștere suplimentară de 0,005 centimetri cubi (0,09 cc) a volumului materiei cenușii în rândul fumătorilor care fumează zilnic în trecut.
Foto Imago