Poți face pneumonie dacă nu te speli pe dinți. Avertismentul medicilor
Acum, noi cercetări arată că bacteriile orale par să joace un rol în dezvoltarea pneumoniei, o infecție pulmonară.
Studiul, realizat la Școala de Medicină a Universității Yale, SUA, a descoperit modificări ale bacteriilor orale care preced apariția infecției respiratorii.
Potrivit doctorului Samit Joshi, care a condus studiul, descoperirea "sugerează că aceste modificări ale bacteriilor orale joacă un rol important în riscul de a dezvolta pneumonie".
Familie de bacterii
Oamenii de știință au comparat profilurile comunității microbiene orale ale adulților sănătoși cu cele ale adulților cu risc de a suferi de un tip de infecție numită pneumonie dobândită în spital, care afectează de obicei persoanele care locuiesc în cămine de bătrâni sau pacienții care folosesc sisteme de ventilație în secțiile de terapie intensivă.
Oamenii de știință au descoperit că cel mai răspândit tip de bacterii din cavitatea bucală a celor 37 de persoane studiate era Streotococcaceae.
Însă, în rândul pacienților care au dezvoltat pneumonie, s-au constatat diferențe în ceea ce privește numărul de bacterii orale.
"În rândul celor care au dezvoltat pneumonie, alte tipuri de bacterii cauzatoare de boli din gură au crescut cu câteva zile înainte de apariția infecției", explică Dr. Joshi.
"Constatarea are implicații pentru prevenirea pneumoniei în viitor"
"Ar putea duce la noi și mai bune metode de prevenire prin menținerea compoziției bacteriilor care trăiesc în interiorul gurii noastre sau prin menținerea mecanismelor noastre locale de apărare imunitară", adaugă el.
Cu toate acestea, studiul a fost realizat pe un număr mic de pacienți și va trebui să se efectueze în continuare studii suplimentare pentru a verifica rezultatele.
Dar, după cum subliniază Dr. Nigel Carter, președintele British Dental Health Foundation, studiul prezintă noi dovezi că există o legătură între igiena orală și riscurile pentru sănătate.
"Legăturile sistemice dintre bolile gingivale și sănătatea generală au fost deja bine documentate, iar menținerea unei bune sănătăți orale poate preveni de fapt bolile", spune el.
"Este suficient să vă spălați pe dinți timp de două minute, de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor, să curățați zonele interdentare cu periuțe interdentare sau cu ață dentară, să reduceți consumul de alimente și băuturi zaharoase și să vă vizitați medicul dentist în mod regulat.