De ce este mai bine să suporți o febră ușoară decât să iei medicamente pentru a o atenua
O cercetare de la Universitatea din Alberta (SUA) sugerează că ar fi mai bine să lași o febră ușoară să își urmeze cursul natural, decât să apelezi imediat la medicamente. Potrivit concluziilor lor, febra ușoară netratată ajută la eliminarea mai rapidă a infecțiilor.
Rezultatele au fost observate la pești, dar cercetătorii cred că aceleași efecte ar putea apărea și la oameni.
"Deoarece mecanismele care determină și mențin febra sunt împărtășite de animale, este rezonabil să ne așteptăm la beneficii similare la oameni", a declarat într-un comunicat de presă imunologul Daniel Barreda, autorul principal al studiului.
În general, o febră este considerată a fi o febră de 37,5°C sau mai mare, iar o febră moderată ar fi orice temperatură sub 40°C. Dar nu toată lumea are febră mare sau mică exact în același moment. Prin urmare, este important să fiți conștienți de simptome, să evaluați cum vă simțiți și să consultați întotdeauna un medic dacă sunteți îngrijorat.
Febra moderată se rezolvă de la sine, ceea ce înseamnă că organismul poate atât să o inducă, cât și să o "oprească" în mod natural, fără medicamente, explică Barreda. Așa că s-ar putea să nu fie înțelept să o faceți să scadă cu medicamente. "Acestea înlătură disconfortul pe care îl simțiți odată cu febra, dar este probabil să reducă și unele dintre beneficiile acestui răspuns natural.
În cadrul studiului, peștilor li s-a administrat o infecție bacteriană, iar comportamentul lor a fost evaluat cu ajutorul învățării automate. Simptomele externe au fost similare cu cele observate la oameni atunci când temperatura corpului lor este mai mare decât cea normală, inclusiv lipsa de mișcare, oboseala și starea generală de rău.
Cercetarea a arătat că febra naturală nu numai că activează apărarea împotriva infecției, dar ajută și la controlul acesteia.
Analiza a constatat că aceasta a ajutat la eliminarea infecției din pești în aproximativ 7 zile, jumătate din timpul necesar la animalele care nu au avut febră. De asemenea, a ajutat la combaterea inflamației și la repararea țesuturilor lezate.