Ceaiul verde și cafeaua, aliați în lupta cu mortalitatea cauzata de diabetul de tip 2

Un studiu recent publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care arată că ceaiul verde și cafeaua reduc riscul de deces la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2, scrie MedicalXpress.

Astfel, potrivit studiului, dacă o persoană consumă zilnic patru sau mai multe cești de ceai verde și cel puțin două cești de cafea, scade cu 63% riscul de mortalitate într-un interval de aproximativ cinci ani. Consumul regulat de cafea și ceai verde a mai făcut obiectul unor studii.

Cercetările anterioare au relevat că aceste băuturi au efecte benefice asupra organismului datorită unor compuși bioactivi pe care îi conțin.

Totuși, cercetarea prezentă s-a concentrat asupra efectelor băuturilor asupra pacienților diagnosticați cu diabet.

În cadrul studiului au fost monitorizați timp de 5 ani aproximativ 5.000 de japonezi (2.790 bărbați și 2.133 de femei) care suferă de diabet de tip 2, cu vârstă medie de 66 de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că o ceașcă de ceai verde în fiecare zi este asociată cu 15% mai puține șanse de deces, în timp ce consumul de 2 sau 3 cești cu un risc scăzut cu 27%. Mai mult, consumul de 4 sau mai multe cești de ceai verde a fost asociat cu o reducere de 40% a riscului de deces.

Totodată, consumul zilnic de o ceașcă de cafea a determinat o reducere de 12% a mortalității, în timp ce 2 sau mai multe cești au dus la o scădere de 41% a riscului de deces.

Riscul de deces a fost chiar și mai scăzut în rândul celor care au consumat ceai verde și cafea în fiecare zi: 51% mai scăzut pentru 2 sau 3 cești de ceai verde combinate cu 2 sau mai multe cești de cafea; 58% mai redus pentru 4 sau mai multe 3 cești de ceai verde combinate cu o ceașcă de cafea în fiecare zi; 63% mai scăzut pentru o combinație de 4 sau mai multe cești de ceai verde și 2 sau mai multe cești de cafea. Totuși, excesele nu sunt bune.

Cafeaua conține numeroase elemente bioactive, iar consumul excesiv ar putea avea efecte asupra circulației.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a putea fi trasate niște recomandări clare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si