Felul în care tastăm spune multe despre noi! Descoperire inedită făcută de cercetătorii elvețieni
Astfel, modul în care scriem pe tastatură şi în care mişcăm mouse-ul pare să fie un indicator mai bun al nivelului nostru de stres decât frecvenţa cardiacă într-un mediu de lucru la birou.
Cum a decurs studiul
Cercetători de la Ecole Polytechnique Federale din Zurich (ETHZ) au monitorizat într-un laborator 90 de participanţi care efectuau sarcini de lucru apropiate de cele reale, precum planificarea unor şedinţe şi înregistrarea şi analiza unor date. Ei au înregistrat comportamentul mouse-ului şi al tastaturii fiecărui participant, precum şi frecvenţa lor cardiacă, totodată cerându-le cu regularitate participanţilor să spună cât de mult se simţeau stresaţi.
Descoperirile au fost neașteptate
Persoanele stresate scriau pe tastatură şi deplasau mouse-ul într-o manieră diferită de cea a persoanelor relaxate.
Persoanele stresate îşi deplasează mouse-ul mai des şi mai puţin precis şi acoperă distanţe mai mari pe ecran. Subiecții agitați fac mai multe erori atunci când scriau pe tastatură şi au tendinţa de a scrie în rafală, cu multe pauze scurte.
În schimb, persoanele relaxate, îşi iau mai puţine pauze, dar mai lungi, atunci când scriu pe tastatura PC-ului.
Zgomotul neuromotor
Legătura dintre stres şi comportamentul adoptat în timpul scrierii pe testatură şi al manevrării mouse-ului poate fi explicat prin teoria denumită a "zgomotului neuromotor". Creşterea nivelului de stres are un impact negativ asupra capacităţii creierului nostru de a trata informaţia. Acest lucru afectează şi capacităţile noastre motrice.
Foto Imago