Ce se întâmplă cu pielea ta dacă folosești același prosop zile la rând 

Fie că preferi să faci un duș sau o baie, prosopul cu care te ștergi trebuie să fie foarte curat. Dacă nu îl speli între utilizări, poți avea mari probleme de sănătate. 

Experții spun că folosirea aceluiași prosop în fiecare zi, fără a-l spăla, poate duce la condiții neigienice care ar putea submina serios rutina ta de igienă. 

Prosoapele sunt cunoscute pentru faptul că ajută și favorizează răspândirea bacteriilor. De fapt, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona a constatat că aproape 90% dintre prosoapele de baie erau contaminate cu bacterii coliforme și aproximativ 14% purtau E. coli, a relatat Time în 2017.

"În timp, bacteriile se pot acumula pe prosoape și pot provoca infecții și iritații ale pielii", spune Zeeshan Afzal, MD, dermatolog și responsabil medical Welzo din Texas. 

"Folosirea aceluiași prosop în mod repetat, fără a-l spăla, poate contribui la o igienă precară și poate răspândi bacteriile sau alți agenți patogeni în alte părți ale corpului." În cele din urmă, acest lucru poate duce la infecții, iritații și anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.

Prosoapele se usucă foarte greu, de aceea dacă sunt folosite de mai multe ori fără să fie spălate, ele ar putea deveni un teren propice pentru dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor. După cum subliniază Afzal, acest lucru este deosebit de probabil în mediile întunecate și umede, cum ar fi baia.

Potrivit Healthline, un prosop mucegăit poate provoca o serie de simptome, inclusiv o erupție cutanată. "Este puțin probabil ca tu sau un medic să puteți diagnostica o erupție cutanată provocată de mucegai doar uitându-vă la ea", notează experții lor. Simptomele comune ale erupțiilor cutanate cauzate de mucegai includ mâncărimi, piele sensibilă, piele uscată sau solzoasă, piele decolorată și "mici umflături ridicate care pot avea scurgeri de lichid".

"În timp, celulele moarte ale pielii se pot acumula pe prosop, ceea ce poate bloca porii și poate duce la apariția acneei", spune Afzal.

Citeste si:

Citeste si