Deficit de vaccin antigripal în Europa. Cererea crescută scade rapid stocurile

Creşterea cererii de vaccinare antigripala a dus la deficite în unele oraşe europene, scrie Reuters.

Acest fenomen apărut în contextul pandemiei amplifică riscul producerii unei posibile „duble epidemii”, de gripă şi de Covid-19, potrivit sursei citate.

Vaccinarea antigripală a fost adusă și mai mult în prim-plan anul acesta, comparativ cu alți ani, întrucât autoritățile din toate statele lumii vor să țină în frâu pericolele sezonului gripal, astfel încât medicii să nu fie încărcați și mai mult, având și cazuri multe de gripă, pe lângă cele de COVID. Autoritățile europene vor ca vaccinările să aibă loc mai devreme decât de obicei și să acopere o pare mai mare din totalul populației europene (450 milioane locuitori).

Chiar dacă marii producători, cum ar fi GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbot şi Seqirus, au mărit cu 30% livrările în Europa, problemele de stocuri au început să apară. Chiar dacă aceste companii produc la capacitate maximă, ele nu pot satisface în totalitate cererea suplimentară, potrivit reprezentantului producătorilor de vaccin, Vaccines Europe, citat de Reuters.

Astfel, în orașe din Polonia, Austria sau Belgia, oficialii au declarant deja că cererile sunt prea multe, comparativ cu numărul de vaccinuri existent, iar întârzierile în vaccinare sunt imposibil de evitat. De exemplu, autoritățile de la Varșovia au declarat că au cumpărat anul acesta 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dar până la momentul redactării articolului publicat de agenția britanică doar 1,6 milioane au ajuns în țară.

Sezonul gripal european începe în octombrie, iar o creștere a numărului infecţiilor apare de obicei între mijlocul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor.

Virusurile gripale sezoniere provoacă între 4 milioane şi 50 de milioane de infecţii în fiecare an şi până la 70.000 de europeni mor din cauza gripei. Decesele survin în special în rândul adulţilor în vârstă şi al grupurilor de risc.

Măsurile de protecție pentru reducerea transmiterii COVID-19 - distanţarea socială, purtarea măştilor şi spălarea mâinilor - pot ajuta la reducerea infecţiilor în acest sezon.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si