Un nou studiu confirmă că folosirea internetului te poate ajuta să slăbești
Obezitatea și excesul de greutate pot duce la afecțiuni cronice grave, printre care diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, apneea de somn, osteoartrita și anumite tipuri de cancer.
Intervențiile convenționale de scădere în greutate care implică schimbări de comportament și modificări ale stilului de viață s-au dovedit a fi eficiente, iar în ultima vreme a existat o creștere rapidă a dezvoltării de intervenții inovatoare de scădere în greutate bazate pe internet.
Dispozitivele mobile și aplicațiile pentru smartphone-uri legate de fitness au demonstrat capacitatea de a crește activitatea fizică. Cu toate acestea, gradul de impact al acestora și componentele cele mai eficiente nu au fost încă studiate și stabilite.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba, publicat în revista Nutrients, a evaluat eficacitatea utilizării aplicațiilor bazate pe web în promovarea pierderii în greutate și în implementarea schimbărilor în stilul de viață la persoanele supraponderale și obeze.
Pentru a examina eficiența aplicațiilor bazate pe web, cercetătorii au efectuat o analiză sistematică în care au fost recuperate și selectate cu atenție 1.466 de articole din 2 baze de date de publicații medicale. Fiecare studiu a fost analizat pentru calitatea dovezilor pe baza riscului de părtinire; 97 de articole au fost analizate calitativ, iar 51 de articole au fost analizate cantitativ.
Analiza calitativă a arătat că studiile care au utilizat componente precum sprijinul social, automonitorizarea comportamentului și a rezultatului (greutate), stabilirea obiectivelor comportamentale, informații privind consecințele asupra sănătății și stabilirea obiectivelor de rezultat au fost semnificativ eficiente în ceea ce privește pierderea în greutate.
"Studiul nostru a arătat că utilizarea intervenției bazate pe web la persoanele cu supraponderabilitate și obezitate au un efect pozitiv și semnificativ asupra pierderii în greutate", afirmă profesorul Yoshio Nakata. "Cu toate acestea, datele noastre au sugerat, de asemenea, o tendință de scădere a eficacității pentru intervențiile pe termen lung bazate pe web".
Rezultatele cantitative au arătat, de asemenea, eficacitatea utilizării intervențiilor bazate pe web, cum ar fi informațiile personalizate pentru a se adapta nevoilor utilizatorului și e-consiliere, ceea ce se poate datora apariției și progresului tehnologiei smartphone și disponibilității consilierii bazate pe web. Cu toate acestea, anumite componente ale intervențiilor bazate pe web, și anume chat-urile online, s-au dovedit a fi ineficiente, subliniind necesitatea unor astfel de evaluări ale eficacității.