Ce trebuie să faci ca să trăiești mai mult? Specialiștii ne învață cum să ne optimizăm obiceiurile de somn

Cum ne putem creşte speranţa de viaţă? Cheia stă în îmbunătățirea obiceiurilor de somn, spun specialiștii.

În cele mai multe dintre cazuri, o dietă sănătoasă, un regim de viață echilibrat și mișcarea zilnică ne asigură o viață lungă și fericită. Totuși, cel mai recent studiu scoate la iveală și importanța unui somn de calitate.

Un somn bun adăuga câțiva ani la speranța de viață 

O cercetare realizată pe mai mult de 170.000 de persoane care trăiesc în Statele Unite a constatat că cei care aveau cinci factori de somn sănătos aveau un risc mai mic să moară prematur.

Cei 5 factori de somn sănătos:

- dormitul între șapte și opt ore pe noapte

- dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână

- dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână

- nefolosirea de medicamente pentru somn

- senzația de odihnă după trezire cel puțin cinci zile pe săptămână.

Rezultatele studiului

În rândul bărbaților și femeilor care au raportat că au avut toate cele cinci măsuri de măsurare a calității somnului, speranța de viață a fost cu 4,7 ani mai mare pentru bărbați și cu 2,4 ani mai mare pentru femei, în comparație cu cei care nu au avut niciuna sau doar una.

Medicii recomandă ca oamenii să înceapă să își optimizeze obiceiurile de somn „de la o vârstă fragedă”. Cercetătorii subliniază faptul că "nu este suficient să dormi destule ore. Trebuie într-adevăr să ai un somn odihnitor și să nu ai prea multe probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Somnul insuficient duce la probleme cardiace, iar apneea de somn este în strânsă legătură cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, fibrilația atrială și atacurile de cord.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si