Categoria de vârstă cea mai ferită de infecția cu noul coronavirus. Când apar cazurile severe

Imunitatea funcționează cel mai bine la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de La Repubblica. Cercetarea a analizat 140 de seturi de date rezultate din alte studii despre 32 de boli infecțioase, 9 boli virale și 13 boli provocate de bacterii. Oamenii de știință s-au uitat la informațiile referitoare la rata mortalității și a spitalizării pe diferite grupe de vârstă.

Severitatea infecțiilor este ridicată la copiii mici, al căror sistem imunitar este în curs de dezvoltare, apoi scade în timpul copilăriei timpurii, dar începe să crească din nou în perioada tinereții. Imunitatea este crescută în special în intervalul de vârstă 4 – 15 ani. Astfel, în ceea ce privește COVID-19, această boală îi afectează într-o proporție mai mică pe copii, comparativ cu adulții. Boala se manifestă mai sever la adulții cu vârsta de peste 40 de ani.

„Știam că modificările markerilor imuni apar odată cu vârsta. Dar cele mai multe studii de până acum s-au concentrat asupra adulților mai în vârstă. Rezultatele noastre sugerează că vârful răspunsului imun este atins în timpul vârstei școlare și, prin urmare, începe să scadă mult mai devreme decât se credea în prezent. în unele cazuri încă de la vârsta de 15 ani”, explică coordonatoarea studiului, epidemiologul Judith Glynn.

În ceea ce privește alte patologii, boli precum poliomielita, rujeola, HIV, tuberculoza, tifosul și meningita meningococică sunt mai severe la 20 de ani decât la copiii cu vârsta sub școală sub 15 ani, unde apar într-o formă mai ușoară. Pentru gripa sezonieră, bruceloză, ciumă și hepatita B, severitatea bolii începe să crească în jurul vârstei de 30 de ani, iar pentru Covid-19 și hepatita A, de la vârsta de 40 de ani.

Îmbătrânirea biologică a sistemului imunitar, numită imunosenescență, este un proces ireversibil. Printre consecințe se numără susceptibilitatea crescută la infecții, modificarea răspunsului inflamator și creșterea bolilor precum cancerul, infecțiile, bolile autoimune și cronice la bătrânețe.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si