Primul pacient din România cu triplă infecție: gripă, covid și virus sincițial respirator. Care sunt simptomele
Un bărbat cu triplă infecţie virală, respectiv Covid, virus gripal şi virus respirator sinciţial, care suferă de multiple comorbidităţi, se află internat în stare gravă la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, prognosticul medicilor fiind unul rezervat.
Un bărbat cu triplă infecţie virală, respectiv Covid, virus gripal şi virus respirator sinciţial, care suferă de multiple comorbidităţi, se află internat în stare gravă la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, prognosticul medicilor fiind unul rezervat.
Bărbatul are 58 de ani şi este primul pacient cu triplă infecţie virală care ajunge la spitalul ieşean.
”Îngrijim un pacient cu triplă infecţie virală şi anume virusul SARS-CoV-2, virusul gripal şi virusul respirator sinciţial. Are multiple comorbidităţi, precum hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate morbidă. Prezintă o scădere importantă a imunităţii organismului”, a declarat miercuri medicul Florin Roşu, directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
La internare bărbatul prezenta o disfuncţie respiratorie gravă, ceea ce a impus internarea lui în secţia de terapie intensivă. Pacientul este conştient şi stabil, însă medicii susţin că prognosticul în acest caz rămâne unul rezervat.
Medicul Florin Roşu recomandă ca oamenii să se prezinte la medicul de familie în cel mult 24 de ore de la apariţia primelor simptome, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile atunci să se adreseze unui medic specialist.
În aceeași unitate medicală a murit și prima pacientă infectată cu Flurona - coinfecție gripă - COVID-19. Femeia avea 74 de ani și suferea și de alte afecțiuni grave.
Ce este virusul sincițial respirator (VSR)?
VSR este un virus respirator comun care provoacă simptome asemănătoare răcelii la copii și adulți. Infecția severă cu VSR poate fi imprevizibilă și este principala cauză de spitalizare la sugari. Adulții de peste 65 de ani și adulții cu afecțiuni cronice sau cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc ridicat de evoluție spre o formă gravă de boală.
Oamenii nu dezvoltă o imunitate de lungă durată pentru VSR și pot fi infectați în mod repetat de-a lungul vieții. Nu există încă un vaccin pentru prevenirea infecției cu virus sincițial respirator.
Simptome VSR
- Rinoree
- Scăderea apetitului alimentar
- Tuse
- Strănut
- Febra
- Respirație șuierătoare
- Aceste simptome apar de obicei în etape. La sugarii foarte mici cu VSR, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia și dificultatatea la respirație.
RSV poate provoca de asemenea infecții severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căailor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecventă cauza de bronșiolita și pneumonie la copiii sub 1 an.
Foto Imago