Cu cât ți se scurtează viața dacă nu bei suficientă apă. Ce se întâmplă în corpul tău când nu te hidratezi

Un studiu amplu realizat pe o perioadă de 25 de ani ne arată pericolul la care ne expunem dacă nu bem suficientă apă. Importanţa hidratării este binecunoscută, însă rezultatele cercetării realizate la Institutul Național de Sănătate din SUA arată că o hidratare deficitară poate fi un factor de risc pentru sănătate.

Hidratarea adecvată poate fi chiar mai benefică decât se credea anterior, având potenţialul de a încetini procesul de îmbătrânire.

Datele care au stat la baza studiului au fost colectate de la un număr de aproximativ 11.000 de subiecţi adulţi pe parcursul a 25 de ani. Rezultatele indică faptul că o hidratare deficitară poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cronice şi de deces prematur. Participanții au participat la primele vizite medicale la vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, apoi au revenit pentru controale de monitorizare până la vârste cuprinse între 70 și 90 de ani.

Ce au descoperit autorii studiului

Cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu din sângele participanților ca indicator al hidratării. Concentraţiile mari de sodiu indicau faptul că subiecţii nu se hidratau suficient.

Intervalul normal al sodiului seric, definit drept intervalul în care se încadrează 95% din populaţia sănătoasă de referinţă, se află între 135 şi 146 mmol/l. Studiul a constatat că un nivel seric de sodiu de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. La acest nivel, subiecţii aveau un risc cu 50% mai mare de a prezenta indicatori conform cărora erau mai vârstnici comparativ cu vârsta cronologică.

Aceasta poate include un risc mai mare de apariţie a bolilor cronice sau a decesului prematur. Nivelurile de peste 144 mmol/l sunt asociate cu un risc de 21% de deces prematur.

Un nivelul scăzut al sodiului comparativ cu valorile normale a fost, de asemenea, asociat cu o probabilitate crescută de îmbolnăvire şi deces. Menţinerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice şi deces prematur.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si