Tot mai multe cazuri de infertilitate masculină din cauza sedentarismului şi stresului. Analizele care despistează afecțiunea
“Procentul de cupluri infertile este oricum destul de mare, cam 1 din 5 cupluri care doreşte să obţină o sarcină nu reuşeşte.
Legătura dintre pandemie și infertilitate
Din cauza pandemiei şi de exemplu din cauza lipsei de mişcare, a stilului de viaţă, a stresului, lucrurile s-au putut modifica în sens negativ.
În ultima perioadă, într-adevăr, au apărut mai multe cazuri de infertilitate masculină. Concentraţia şi valorile parametrilor spermogramei sunt de calitate din ce în ce mai scăzută, asta are legătură şi cu sedentarismul în primul rând, multă lume nu a mai făcut mişcare, nu neapărat exerciţii fizice, ci pur şi simplu cu munca de la domiciliu, lucrurile astea s-au putut agrava”, a precizat Dr. Carmen Ianioţescu, medic primar obstetrică ginecologie supraspecializat în reproducere umană asistată, pentru News.ro.
Care sunt analizele care depistează infertilitatea
Specialiștii ne spun prin ce fel de teste trebuie să treacă partenerii de viaţă pentru a afla cauzele infertilităţii. Astfel, analizele sunt mai simple în cazul bărbaţilor şi mai complexe în cazul femeilor.
Set de analize pentru bărbați
“Pentru bărbaţi este simplu, începem cu analizele de spermă, spermograma, există şi teste mai amănunţite dar noi în principiu cerem spermogramă în primă instanţă apoi teste de fragmentare a ADN-ului, dacă pentru bărbaţi lucrurile sunt destul de simple ca primă linie de investigaţie, pentru femei sunt mult mai multe analize pe care le solicităm.
Set de analize în cazul femeilor
Solicităm analize generale, să ştim că pacienta este sănătoasă şi va fi capabilă să păstreze o sarcină, vom verifica rezerva ovariană, vom verifica ovarele prin analize hormonale, vom verifica uterul prin ecografie, histeroscopie, şi vom verifica şi permeabilitatea trompelor uterine prin histerosalpingografie sau histerosonografie”, a explicat Dr. Ianioţescu.
“Analizele se pot extinde în special pentru femei, se poate face laparoscopie exploratorie ca să vedem şi intraoperator cum arată organele genitale, putem ajunge şi la analize genetice pentru ambii parteneri, cum ar fi cariotipul, unde putem descoperi şi o cauză genetică a infertilităţii, cam acestea ar fi de bază.
Lipsa vitaminei D, factor care poate să contribuie la scăderea posibilităţii de a obţine sarcina.
“Toate lumea are impresia că asimilăm suficientă vitamina D. În realitate, pandemia şi ultimii ani prin care am trecut au dus la hipovitaminoză D. Multe paciente au un nivel foarte scăzut de vitamina D. Ok, nu este o cauză de infertilitate, dar acest nivel scăzut al vitaminei D poate să contribuie la scăderea şanselor de a obţine o sarcină.
Iar dacă avem un nivel scăzut de vitamina D, automat organismul uman dă semne de oboseală, pacienţii sunt tot mai obosiţi şi de aici este aşa, o cascadă de evenimente care apare”, a precizat medicul.
Foto Imago