De ce este mai bine să mănânci fructele și legumele cu tot cu coajă (și nu doar pentru valoarea nutritivă)?

Mulți oameni, atunci când pregătesc fructe și legume, le decojesc. Cu toate acestea, de multe ori acest lucru nu este necesar. În coajă se găsesc nutrienți importanți. Fructele și legumele sunt surse bogate de vitamine, minerale, fibre și multe substanțe fitochimice (substanțe chimice vegetale), cum ar fi antioxidanții (substanțe care protejează celulele).

Consumul insuficient al acestor alimente bogate în nutrienți este legat de un risc crescut de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și diabet de tip 2. În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că aproximativ 3,9 milioane de decese pe an la nivel mondial sunt atribuite faptului că oamenii nu mănâncă suficiente fructe și legume.

Pentru mulți oameni este dificil să reușească să mănânce 400 g de fructe și legume pe zi, așa cum recomandă OMS. Așadar, consumul de fructe și legume cu tot cu coajă ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme prin adăugarea de nutrienți importanți în alimentația oamenilor?

De exemplu, cantități importante din punct de vedere nutrițional de vitamine, cum ar fi vitamina C și riboflavina, și minerale, cum ar fi fierul și zincul, se găsesc în coaja legumelor precum sfecla roșie, morcov, cartof dulce, ridiche, ghimbir și cartof alb.

Departamentul de Agricultură al SUA arată că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C, cu 267% mai multă vitamina K, cu 20% mai mult calciu, cu 19% mai mult potasiu și cu 85% mai multe fibre decât cele decojite. În plus, multe coji sunt bogate în substanțe fitochimice biologic active, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Citeste si:

Citeste si