Ce este metatarsalgia, boala tocurilor înalte. Cum se manifestă și cum se tratează 

Metatarsalgia este o durere intensă la nivelul tălpii piciorului, aproape de zona degetelor. Este frecventă la femei și una dintre principalele cauze este utilizarea excesivă a tocurilor înalte.

Inflamația din această zonă provoacă durere în partea din față a tălpii piciorului, lângă începutul degetelor. De fapt, metatarsalgia este cel mai frecvent tip de durere de picior și este mai frecventă la femei, din cauza purtării tocurilor sau a pantofilor nepotriviți.

Care sunt simptomele metatarsalgiei

Principalul simptom al metatarsalgiei este durerea, care este de obicei severă și se agravează atunci când stai în picioare, alergi sau mergi.

Alte simptome includ:

  • Umflături sau chiar vânătăi.
  • Amorțeală sau furnicături la nivelul degetelor de la picioare.
  • Senzația de a avea o piatră în pantof.

Metatarsalgia netratată poate duce șchiopături sau dureri în alte părți ale corpului (cum ar fi partea inferioară a spatelui și șoldul), deoarece persoana își schimbă adesea postura pentru a compensa durerea și suprasolicită alte zone.

Care sunt cauzele acestei afecțiuni 

Purtarea tocurilor înalte este una dintre principalele cauze ale metatarsalgiei la femei, ca în cazul Reginei Letizia. Pantofii prea strâmți sau care nu se adaptează bine la picior pot fi, de asemenea, cauza.

Dar există și alți factori care cresc riscul de a suferi de această afecțiune. Unele au legătură cu forma piciorului:

O boltă înaltă a piciorului (cunoscută sub numele de picior cavus) favorizează, de asemenea, apariția acestei dureri, deoarece se exercită o presiune mai mare asupra oaselor metatarsiene și a călcâielor.

"O formulă metatarsiană (adică lungimea metatarsienelor) care nu este proporțională face ca unul dintre cei cinci metatarsieni să preia mai mult din sarcină", spune Nieto. Persoanele care au, de exemplu, al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare sunt mai predispuse să sufere de această patologie.

Supraponderabilitatea sau obezitatea exercită o presiune mai mare asupra picioarelor.

Artrita reumatoidă, osteoartrita sau guta pot contribui, de asemenea, la metatarsalgie.

Neuroma lui Morton (cunoscută și sub numele de metatarsalgia lui Morton sau neuroma interdigitală), o tumoare benignă care se formează în jurul nervului interdigital, de obicei între al 3-lea și al 4-lea deget de la picior, și care provoacă dureri puternice în partea din față a piciorului.

În cazul în care cauza se datorează încălțămintei, este de ajutor să purtați pantofi confortabili, largi, cu un toc lat și jos. "Tocul recomandat pentru adulți este de 2 centimetri pentru că distribuie 50% din greutate între antepicior și posterioare", spune podiatrul.

Citeste si:

Citeste si