Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă. Vor fi afectați în special copiii. Recomandări

Gripa este o afecţiune respiratorie produsă cel mai frecvent, în România, de virusul Influenza A şi B. Medicii vorbesc chiar de posibilitatea unei infecţii combinate de gripă cu Sars-Cov-2, aceasta în condiţiile în care virusul care produce COVID-19 este încă activ în rândul populaţiei.

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că, de la an la an, gripa pare să fie din ce în ce mai severă, iar sezonul de debut şi manifestare din ce în ce mai extins. Trebuie, însă, făcută diferenţa între un caz de gripă şi o răceală.

Ce e gripa

Gripa este o boală foarte contagioasă şi poate fi uşor contractată prin atingerea unei persoane infectate sau prin strănut ori tusea unui bolnav. Boala este contagioasă cu una sau două zile înainte de apariţia primelor simptome. Ea poate creşte riscul de infarct miocardic, dar şi cel de accident vascular de până la 8 ori. Netratarea la timp sau administrarea unui tratament necorespunzător pot duce la apariţia unor complicaţii severe, printre care se numără pneumoniile sau otita, putând provoca, în cazurile grave, şi insuficienţe respiratorii.

Diferența dintre gripă și răceală

Debutul gripei, de cele mai multe ori, este brusc, simptomatologia prezentă, care poate fi comună cu cea a altor virusuri, manifestându-se prin febră de până la 41 grade, frisoane, cefalee (dureri de cap), rinoree, obstrucţie nazală, odinofagie (înghiţire dureroasă), mioartralgii (dureri musculare şi articulare), tulburări digestive. În unele cazuri poate duce la alterarea stării generale, cu insuficienţă respiratorie acută.

Sezon greu de gripă

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declaratcă se aşteaptă la un "sezon greu" de gripă, virusul gripal urmând a circula mai repede şi afectând mult copiii.

"Ne aşteptăm la un sezon greu de gripă. Urmărind datele raportate cu privire la cazurile de gripă din emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă se poate spune că sunt multe cazuri mai ales la copii care au fost mai grave decât de obicei, mai numeroase şi care au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Aşa încât ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii. De asta este bine să fim pregătiţi", a declarat medicul, pentru agerpres.ro.

Vaccin antigripal

MS a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor la risc în cadrul campaniei gratuite. Un milion de doze au ajuns în ţară la Direcţiile de sănătate publică.

Grupe de risc

Din grupele de risc fac parte toţi copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni şi adulţii şi vârstnicii care au patologii cronice şi care sunt predispuşi la a face forme grave de gripă şi aici este vorba de boli respiratorii, boli de inimă, pacienţii care au diverse simptome de imunodeficienţe, pacienţii cu forme de cancer sau leucemii, diabet zaharat, obezitate, gravidele.

Potrivit medicului, o altă grupă de risc o reprezintă toţi pacienţii în vârstă de peste 65 de ani, personalul medico-sanitar medici şi asistenţi, infirmieri care lucrează în unităţi sanitare, fie în spitale, fie în ambulatorii sau cabinete de medici de familie, cămine de persoane instituţionalizate.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si