Mărturia unui pneumolog despre COVID-19: "Lumea trebuie să înțeleagă că facem toate eforturile să-i ajutăm, dar trebuie să fim și noi ajutați și înțeleși"

 ''Suntem ca un sisif care duce un bolovan la deal È™i acel bolovan în loc să ajungă unde trebuie e din ce în ce mai mare È™i riscă să se prăbuÈ™ească peste noi. Dar, mergem împreună È™i continuăm să tratăm È™i va spun sincer că ceea ce ne motivează este credință noastră că vom trece peste această perioada!'' Este mărturia unui medic pneumolog de la Institutul Marius Nasta, care de mai bine de 6 luni îngrijeÈ™te pacienÈ›i infectaÈ›i cu SARS COV 2. 

Doctoriță Alina Croitoru ne-a povestit cum reușește să facă față acestei perioade dificile și cum înfruntă situații depsre care până acum a citit doar în cărțile de istorie sau de medicină.

Conf. Ionela Alina Croitoru, medic primar pneumolog Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, asistent universitar Carol Davila

Și eu și colegii mei suntem implicați în această îngrijire a pacienților cu covid de aprox 6 luni ceea ce face sca să fim destul de obositii și îngrijorați de boală că atare și de reprecusiunile ei asupra noastră și a familiilor noastre. Că să fac o metaforă, suntem că un sisif care duce un bolovan la deal și acel bolovan în loc să ajungă unde trebuie e din ce în ce mai mare și riscă să se prăbușească peste noi. Mergem împreună și continuăm să tratăm și va spun sincer că ceea ce ne motivează este credință noastră că vom trece peste această perioada

Faptul că s-au îmbolnăvit È™i colegi de-ai noÈ™tri a avut un impact psihic foarte mare asupra noastră pentru că pe lângă stresul psihic că  e o boală cu care ne confruntăm pentru prima dată, că posibilitățile terapeutice sunt limitate, este È™i stresul că putem duce acesat boală acasă È™i fiecare dintre noi avem familii, avem copii, ceea ce ne facem, că să zic aÈ™a un punct al lui Ahile pe care trebuie să îl protejăm. Vom rezistă, lumea trebuie să înÈ›eleagă că facem toate eforturile să i ajutăm, trebuie să fim È™i noi ajutaÈ›i È™i înÈ›eleÈ™i, pentru că nu este uÈ™or să trecem peste această perioada.

Este o situație cu care nu s-a mai confruntat nimeni, motiv pentru care a trebuit să ne adaptăm din mers, nu a fost timp să ne facem o strategie. Toate informațiile sunt într-o continuă schimbare. Întrebările din partea pacienților sunt multe, e normal să fie așa și răspunsurile noastre trebuie să le confere o siguranță că putem avea grijă de ei .

Citeste si: