Cel mai dur sezon de gripă din ultimii ani! Medicul Adrian Marinescu: ”Oamenii nu mai au protecție!”
Cel mai dur sezon de gripă din ultimii ani
”Întoarcerea la normalitate înseamnă că oamenii interacționează și înseamnă că ne întoarcem la sezoanele de gripă despre care am uitat în aceste ani. Vă aduc aminte că în anii dinainte de pandemie am avut și momente grele, chiar de epidemie, și au fost foarte multe cazuri severe de gripă. Acest sezon de gripă va fi, foarte probabil, un sezon care va ține până în luna aprilie, așa cum s-a întâmplat în mulți ani înainte de pandemie. Și, în plus, nu uitați că în timpul pandemiei oamenii nu s-au infectat decât într-o măsură foarte mică cu gripă și atunci este clar că nu au protecție. Este clar că vorbim de vaccinare, așa cum vorbim în fiecare an înainte de sezonul gripal, și de măsurile pe care le am învățat cu toții în cei trei ani de pandemie.
În acești ani au fost elemente care au dus la dezechilibrarea sistemului imunitar. În momentul în care nu a existat circulație pentru virusurile gripale, în condițiile în care oamenii s-au îmbolnăvit și au făcut forme severe de infecție cu SARS CoV 2, este o probabilitate mai mare de a face o formă mai gravă de gripă. Mai mult decât atât, nu putem să ne dăm seama înainte de sezonul gripal ce va fi în acel moment. Este posibil să fie un virus gripal care să fie mai agresiv, așa cum s-a întâmplat în anii dinaintea pandemiei.
Trebuie să plecăm de la ideea că sigur vom avea un sezon care va presupune cazuri severe. Dar cred că trebuie să fim prudenți și să luăm lucrurile ca atare”, a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu, la o emisiune tv.
Ce este gripa și cum se transmite?
Gripa este o afecțiune virală contagioasă cu fenomene de afectare generală, cu apariție sporadică, epidemică sau chiar pandemică, determinată de infecția cu virusurile gripale. Gripa este o infecție virală care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, pe cale aeriană (tușe, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate (care se află pe mâinile acestora sau pe suprafețele contaminate). Statistic o persoană bolnavă va infecta între 1-3 persoane sănătoase.
Cum se manifestă gripa?
Deși multe persoane sunt expuse la infecție mai ales în sezonul rece, nu toți cei care s-au infectat cu virusul gripal se și îmbolnăvesc. Evoluția și apariția simptomelor depind de imunitatea fiecăruia dintre noi, gradul de protecție individuală (influențate de stilul de viață, alimentație, boli cronice pre-existente etc.), tipul de virus (virusul gripal a, b sau c), anumite condiții fiziologice (sarcina, copil mic), obezitate etc.
Care sunt principalele semne de gripă?
Cele mai comune semne de boală sunt: febra, tusea, durerile în gât, durerile de cap, durerile musculare şi articulare, starea de rău, oboseala, inapetența (lipsa poftei de mâncare).
Simptomele infecției cu virusul gripal seamănă cu alte infecţii virale respiratorii (inclusiv guturaiul/ răceală), însă gripa prezintă simptome mult mai severe. Răceala este produsă de alte virusuri respiratorii, nu de virusul gripal. În cazul răcelii, simptomele sunt limitate de obicei la cap și gât și constau în: rinoree, strănut, dureri în gât, hiperlacrimare, dureri de cap, stare subfebrilă.
Vaccinarea antigripală
Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând persoanelor din categoriile cu risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide), dar şi copiilor peste 6 luni. Pentru persoanele incluse în categoriile de risc, cea mai importantă modalitate de prevenție a complicațiilor gripei este vaccinarea antigripală efectuată la începutul toamnei împreună cu adoptarea metodelor generale de prevenție. Vaccinarea în cazul persoanelor din categoriile de risc va scădea riscul unei infecții gripale; în cazul în care boala va fi contactată, va fi mai puțin severă decât în absența vaccinării.
Foto Imago