Stare de urgență sanitară în New York după descoperirea poliomielitei în apele reziduale
Risc de apariţie a bolii paralizante în rândul celor nevaccinaţi
Analiza secvenţială a supravegherii apelor reziduale de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a găsit mostre de poliovirus în comitatul Nassau, ceea ce ridică numărul total la 5 comitate - comitatul Rockland, comitatul Orange, comitatul Sullivan, oraşul New York şi, acum, comitatul Nassau.
Eşantionul din august din comitatul Nassau de pe Long Island a fost legat genetic de cazul identificat în comitatul Rockland - ceea ce demonstrează o nouă dovadă a extinderii răspândirii în comunitate.
Toate probele sunt "probe îngrijorătoare" - în esenţă, tipuri de poliovirus care pot provoca paralizie la om.
Ce este poliomielita și cum se manifestă
Poliomielita este o boală extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie. Acest virus eradicat în multe ţări de ani de ani de zile, se transmite cu uşurinţă şi rezistă în apă sau în sol câteva luni. Îngrijorarea este mare pentru că acest virus este foarte contagios şi după ce se înmulţeşte în organismul uman infectat se elimină prin fecale sau salivă.
Care sunt primele simptome
Cu simptome dintre cele mai uşoare cum ar fi tuse, febră, dureri în gât ori musculare virusul poliomielitic se poate dezvolta în corpul uman şi poate duce în timp la paralizie, fiind una dintre cele mai cumplite boli.
Când a fost înregistrat ultimul caz în România
În România, ultimul caz de polimielită a fost în 1992 la o persoană venită din Bulgaria. Cea mai mare epidemie a fost, însă, în 1952 când peste 3.000 de copii au murit şi mulţi alţii au rămas cu sechele pe viaţă. În România, vaccinul "polio" a fost introdus în calendarul naţional de imunizare în 2008-2009 şi face parte din cunoscutul hexavalent.
În România sunt mii de copii nevaccinaţi împotriva acestor maladii care poate lăsa sechele pe viaţă. Anul trecut 88% dintre minori au primit 3 doze de vaccin care au în componenţa polio, adică 275 de mii de copii. În primele 6 luni ale acestui ani s-a vaccinat un număr de 116 mii de copii, adică 84%, restul însă sunt expuşi unor boli extrem de grave care pot duce la deces, iar medicii sfătuiesc părinţii să nu amâne prea mult decizia vaccinării, decizie care le poate salva viaţa.
Foto Imago