Dr. Adrian Marinescu: Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA după pandemie a crescut cu 30%. Care sunt cauzele?
Care sunt cauzele
Situația este rezultatul faptului că oamenii nu au mai mers la spital pentru controale și diagnostic, iar acum ajung întâmplător la spital, cu alte probleme de sănătate, și descoperă că au și această afecțiune.
Creşterea numărului de cazuri diagnosticate este pusă şi pe seama numărului tot mai mare de oameni care folosesc droguri injectabile, fenomen care a luat amploare și în România, de mai mulţi ani.
„Din păcate, cei aproape 3 ani de pandemie înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară. (...)
Nu are rost să discutăm de anii de pandemie, pentru că acolo ne-am apropiat de 0, apropo de diagnostic pentru pacienţii noi cu infecţie HIV. Comparând cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie este o creştere care înseamnă cel puţin 20-30% şi lucrurile acestea se vor vedea mult mai bine în viitorul apropiat. Deocamdată, încă discutăm totuşi de pandemie, încă nu este suficient timp astfel încât aceste persoane să fie diagnosticate.
Lucrurile se întâmplă cam în felul următor: ajung la spital nu pentru că fac un screening, din păcate, că în mod normal ar trebui să pui diagnosticul în cazul unui screening şi în cazul persoanelor care au un comportament la risc cum sunt consumatorii de droguri, cu atât mai mult ar trebui să se facă testările frecvent.
Ajung cu alte probleme de sănătate şi cu acea ocazie realizează că de fapt sunt complicaţii chiar şi importante pentru infecţia HIV/SIDA. Situaţia pe care o aveam în urmă cu mulţi ani, când pacienţii ajungeau târziu şi când diagnosticul de infecţie HIV era pus când din păcate existau complicaţi, acel late-presenter revine şi acum. Nu se întâmplă cu aceeaşi frecvenţă, dar se întâmplă şi trag un semnal de alarmă din punctul acesta de vedere”, a declarat dr. Marinescu pentru news.ro.
Hepatitele B și C
Medicul a adăugat că la fel stă situația și în cazul hepatitelor B și C și insistă pe importanța consultării medicului la orice fel de simptome și testării regulate a pacienților ale căror comportamente îi plasează în grupa de risc. Speranţa de viaţă scade cu cât afecţiunea este descoperită mai târziu.
Pot apărea complicaţii grave în cazul în care un pacient cu HIV face şi gripă sau boala COVID-19.
Prima persoană din lume testată pozitiv la variola maimuței, Covid-19 și HIV în același timp
Recent, un bărbat din Italia a devenit prima persoană din lume care a fost testată pozitiv pentru variola maimuţei, coronavirus şi HIV în acelaşi timp, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cercetătorii de la Universitatea din Catania, Sicilia, Italia, spun că bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost testat pozitiv pentru toate cele trei infecţii după o călătorie în Spania la începutul acestui an. Bărbatul prezenta simptome precum febră, dureri în gât, oboseală, cefalee şi inflamaţie în zona inghinală.
Foto Imago