Bărbat diagnosticat cu malarie, internat la Spitalul de Boli Infecţioase. Complicațiile bolii pot fi grave. Măsuri de prevenire
Pacientul s-a prezentat cu dureri intense de cap, febră şi dureri musculare. Medicii atrag atenţia asupra faptului că, netratată la timp, această boală poate duce la complicaţii severe.
"Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii şi s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde, de asemenea, a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.
În cursul zilei de ieri, 18 august, el a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38.8 grade Celsius şi mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuţii cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, medicul Florin Roşu, potrivit news.ro.
Ăn prezent, bolnavul se află sub tratament curativ, este stabil hemo-dinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. El va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol, având în vedere că malaria poate avea o evoluţie imprevizibilă.
"Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” Iaşi, deoarece complicaţiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficienţă multiplă de organ, cu evoluţie nefavorabilă”, a adăugat medicul.
Managerul unităţii sanitare a făcut apel la persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome de boală, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menţionează în discuţia cu acesta.
Ce este malaria?
Malaria este o boala infecțioasă tropicala produsa de un parazit (Plasmodium și care are mai multe specii) care se transmite de la om la om prin înțepătură țânțarului ANOFEL, gazda intermediara pentru dezvoltarea parazitului.
Profilaxia (prevenirea îmbolnăvirii) consta în 2 masuri distincte: în tratament medicamentos și protecția fizica împotrivă înțepăturilor de țânțari.
Profilaxie medicamentoasa:
Înainte de a călători trebuie să vizitați cabinetul de vaccinare internațională sau cabinetul pentru călătorii de unde veți primi recomandări și prescripția tratamentului profilactic în funcție de tara unde veți călători. Vizita la acest cabinet este bine să se facă cu cel puțin 3 săptămâni înainte de călătorie.
Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o saptamina după ce persoana s-a întors din zona endemica (fie în tara fie în alta tara europeana).
Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotrivă îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a căpătat rezistenta la unele medicamente.
Daca pe timpul șederii în zona endemica de malarie apare febra însoțită de cefalee, transpirații, stare de astenie, dureri de gît, tuse, diaree, este bine să consultați serviciile medicale locale pentru a efectua analize de laborator pentru malarie.
La întoarcerea în tara se recomanda analiza de sange la serviciul de boli infecțioase județean pentru a exclude prezenta parazitului care de multe ori un este însoțită de nici o manifestare a bolii.
Protecția fizica împotrivă țânțarilor
Pe tot timpul șederii în zona endemica se recomanda purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete mai ales la lașarea serii cînd țintarii devin mai activi.
Părțile de corp lasate descoperite vor fi acoperite cu o crema speciala care îndepărtează țânțarii.
Pe timpul timpului de somn în pat (fie zi sau noapte), patul va fi protejat de o plasa speciala pentru țânțari care va fi tratata în prealabil cu substanțe insecticide specifice.
Este obligatoriu că înaintea călătoriilor să fie consultata lista actualizata a tarilor endemice și specificațiile acestora privind existente speciilor de plasmodium și rezistenta lor la anumite antimalarice.
Foto Imago