Adrian Marinescu, predicții despre următoarele variante de COVID. Când ajunge noua variantă de vaccin în România?

Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, "nu vor fi mai agresive", însă se vor transmite "cu uşurinţă", este de părere directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care "se convieţuieşte" cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

"S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.

De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit", a explicat Adrian Marinescu pentru agerpres.ro.

Medicul a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide şcolile, iar oamenii vor interacţiona mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

Vaccinul actualizat tulpinilor circulante

România ar urma să intre în posesia vaccinului anti-COVID adaptat tulpinilor, care circulă în prezent, în luna octombrie. Alexandru Rafila a anunțat că tot atunci începe o nouă campanie de vaccinare.

În paralel cu doza a patra de vaccin, se va administra şi vaccinul antigripal categoriilor la risc, persoane peste 65 de ani, persoane cu comorbidităţi şi femei gravide.

Moderna și Pfizer-BioNTech, companiile care au dezvoltat vaccinuri pe bază de ARN mesager, sunt aproape de final. Ambele companii au reușit să creeze o variantă de vaccin mult mai eficient în fața tulpinii Omicron.

Foto Facebook
 
Citeste si:

Citeste si