Primul pacient din România diagnosticat cu ciuperca neagră. Cât de periculoasă este această afecțiune

A fost diagnosticat primul român cu ciupercă neagră, sau mucormicoză, cum mai este numită această afecțiune. Este vorba despre un bărbat în vârstă, care a fost operat săptămâna trecută la Institutul ORL din Capitală.

Ciuperca neagră a fost asociată cu COVID-19 și poate apărea la aproximativ o lună după infecție, pe fondul sistemului imunitar compromis, mai ales în cazul celor care au avut forme severe de boală, dar şi pe fondul altor afecţiuni, precum diabetul sau HIV/SIDA.

Conf. univ. dr. Răzvan Hainăroşie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof.Dr. Dorin Hociotă” din Capitală, a declarat că pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, dar avut acum ceva vreme și Covid-19.

„În 2021 a fost o avalanşă de cazuri de mucormicoză, cazul acesta pare să fie unul singular cel puţin până în acest moment, acum vom vedea ce se va întâmpla în continuare pentru că, aşa cum vedeţi, cazurile încep să crească şi atunci vedem dacă nu vom mai avea parte de astfel de pacienţi. Cei 6 pacienţi îngrijiţi de noi în 2021 au supravieţuit toţi, o singură pacientă şi-a pierdut un ochi pe fondul infecţiei fungice”, a declarat medicul Răzvan Hainăroşie pentru sursa citată.

„Exact aşa arată crustele pe care le determină această ciupercă, plus că ea, în momentul în care invadează ţesutul uman practic ea trombozează vasele şi ţesutul respectiv în acel moment devine ţesut necrotic şi se colorează în negru. Din păcate, nu sunt nişte semnale de alarmă serioase pe care pacientul le primeşte şi care să-l ajute să ajungă la doctor. Ele uneori mimează simptomatologie rino-sinuzală banală, dar odată ajunşi la doctor cu siguranţă că oricare din colegii noştri la un diagnostic endoscopic, când va vedea respectiva culoarea neagră în nas prima dată se va gândi la mucormicoză”, a precizat Dr. Răzvan Hainăroşie.

Citeste si:

Citeste si