Cercetător în imunologie: Centaurus are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccin şi de trecerea prin boală

Subvarianta BA.2.75 a tulpinii Omicron, supranumită Centaurus, se transmite mai repede şi dă în general forme uşoare de boală. Cei care au şi alte afecţiuni sunt mai afectaţi de formele severe.

Subvarianta are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccin şi de trecerea prin boală. Vestea bună este că totuși, serurile din prezent, chiar dacă nu sunt actualizate cu variantele actuale ale virusului SARS-CoV-2, au capacitatea de a proteja organismul de formele severe de boală.

Tulpina este mai infecțioasă

Îngrijorarea specialiştilor vine din faptul că subvarianta Centarus are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccinare şi de trecerea prin boală, asfel încât oamenii se pot infecta foarte uşor.   

Vaccinurile existente în acest moment pentru imunizarea împotriva SARS-CoV-22 sunt eficiente pentru evitarea formelor severe de boală, nu pentru evitarea îmbolnăvirii.

„Deocamdată, măsurile de prevenţie şi control rămân aceleaşi, până la urmă trebuie să ne gândim că, în pofida faptului că aceste tulpini s-au schimbat cu timpul, vaccinurile încă au rămas capabile de a preveni forme severe ale bolii şi practic să facă această diferenţă între o formă uşoară spre medie cu o formă severă a bolii şi chiar în formele severe ale bolii vaccinurile au salvat milioane şi milioane de vieţi.

Deci din această perspectivă strategia de prevenţie rămâne vaccinarea, acum se pot face şi aceste boostere pentru a spori imunitatea organismului nostru, pentru că un lucru pe care îl cunoaştem încă de la începutul pandemiei, referindu-ne doar la infecţie este faptul că organismul nostru nu dezvoltă o imunitate permanentă împotriva virusului,

deci reinfecţia este posibilă şi în cazul în care organismul nu a fost infectat, chiar şi după vaccinare putem contracta boala, nu despre asta este vorba, vaccinurile acestea sunt în primul rând destinate sporirii capacităţii organismului nostru de a se apăra de boală, în cazul infecţiei, şi, chiar dacă ele nu au fost actualizate pentru tulpina omicron şi pentru aceste subvariante care apar la momentul de faţă, încă reuşesc să ofere o protecţie esenţială împotriva virusurilor”, a explicat Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, pentru News.ro.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si