Carmen Brumă, despre cea mai populară dietă din ultima vreme: "Atenție la fereastra de restricţie calorică!"
Postul intermitent, periculos pentru sănătate
Postul intermitent sau intermittent fasting este un adevărat trend în nutriție, recomandat de o mare parte din tehnicienii nutriționiști și instructorii specializați din zona de wellness. Specialiștii nutriționiști din domeniul medical sunt puțin mai reticenți când vine vorba de această alternativă, care, potrivit unor studii, poate crește riscul de apariție a diabetului de tip 2.
Acesta este un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de variantă aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente de 8 până la 24 de ore.
Postul intermitent nu interzice consumul unui anume tip de aliment. Practic, poți să mănânci tot ce dorești, dar numai în anumite intervale de timp.
Carmen Brumă, despre fastingul intermitent
Carmen Brumă susține că există posibilitatea ca fertilitatea să scadă considerabil în urma postului intermitent.
"În special femeile e bine să aibă grijă la această fereastră de restricție calorică, la această bucată de timp în care nu mănâncă, între 12-14 şi 16 ore e recomandabil, pentru că în cazul femeilor există niște hormoni cheie în ovulație", a spus Carmen Brumă.
"Peste 48 de ore apare și scăderea metabolismului și scăderea masei musculare. Nu este neapărat o metodă de slăbire acest intermittent fasting chiar dacă funcționează.
Din păcate, e folosit acest intermittent fasting ca un fel de panaceu universal. Dacă ai ovar polichistic fă intermittent fasting (...).Toată lumea ține pentru orice boală și este folosit ca și tratament, lucru deloc recomandabil", a mai spus vedeta.
„Sunt în mod evident foarte multe diete care te duc la pierdere de kilograme. Ce mi se pare mie important este cu ce rămâi după aceste diete. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să sintetizăm niște criterii pe care trebuie să le iei în calcul atunci când îți alegi cura de slăbire ar fi următoarele:
- să nu excludă grupe alimentare majore
- să nu-ți creeze carențe în organism
- să-ți ofere nivelul de energie necesar astfel încât să-ți poți desfășura viața
- să-ți ofere o soluție pentru după ce termini cura de slăbire.
Nu poți să te joci de-a slăbitul-îngrășatul, pentru că este cea mai proastă variantă pentru sănătate”.