Andreea Bănică suferă de o afecțiune care o poate duce pe masa de operație. Cum a fost diagnosticată cu diastază
Andreea spune că dacă situația nu se va regla de la sine ar putea ajunge chiar pe masa de operație.
Ce este diastaza abdominală
Afecțiunea cu care a fost diagnosticată Andreea Bănică este întâlnită la foarte multe femei, însă puține sunt diagnosticate efectiv, în principal pentru că nu merg să verifice ce este în neregulă.
Diastaza abdominală apare cel mai frecvent la femeile care au trecut printr-o sarcină și constă, concret, în separarea parțială sau totală a mușchilor drepți abdominali, de sub stern până spre zona pubiană, chiar pe mijlocul abdomenului.
Separarea mușchilor drepți abdominali se produce în a doua jumătatea sarcinii, când copilul crește tot mai mult și tot mai repede. Mușchii abdominali se întind și de multe ori se separă și nu mai revin la forma inițială nici cu alimentație corectă, nici cu sport. Diastaza abdominală nu apare doar în sarcină, ci și la femei și bărbați care înregistrează la un moment dat o creștere excesivă în greutate, dar și când tonusul muscular este scăzut și se efectuează fie exerciții pentru abdomen nepotrivite sau în exces, fie ridicări de greutăți mari.
Diastaza abdominală poate genera complicații precum instabilitate a bazinului, balonare, incontinență urinară, dureri lombare, tulburări de tranzit și chiar dureri în timpul raportului sexual. Peste toate, funcționalitatea redusă a peretelui abdominal atrage o postură defectuoasă.
Cum îți poți da seama dacă ai diastază abdominală
Andreea Bănică a povestit fanilor pe rețelele de socializare ce a trimis-o pe ea la doctor:
„În urma sportului, a mâncatului, a dietelor mele, nu se rezolva problema abdomeniului, ceea ce pe mine mă deranja foarte mult. Mai tot timpul mă simțeam balonată. O mică umflătură în partea de jos mi s-a părut dubioasă, așa că am mers la medic, am făcut ecografie și a rezultat această diastază”.
Dacă ai dubii privind o posibilă diastază, te poți examina chiar la tine acasă: te întinzi pe spate cu genunchii îndoiți, tălpile pe sol și o mână la ceafă. Degetele de la cealaltă mână se așează perpendicular pe abdomen, apoi se ridică ușor capul până când bărbia ajunge în piept. Degetele sunt plimbate ușor pe abdomen spre bazin, iar dacă pe „drum” se întâlnește un gol mai mare de 2 cm ar trebui să mergi la medic pentru a obține un plan de acțiune.
Din nefericire, odată produsă diastaza, evoluția este rar un favorabilă în lipsa unei interveții potrivite și susținute. Kinetoterapeutul va recomanda un program de exerciții pentru a favoriza reapropierea mușchilor drepți abdominali (nu abdomene!), perioada de recuperare fiind între 3 și 12 luni.
În cazurile severe, în care situația nu revine la normal, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru reconstruirea peretelui abdominal și evitarea unor complicații precum hernia ombilicală.
„Fiind o diastază mică, nu o recurg la operație prea curând. Se poate opera, este o operație de repoziționare a musculaturii, dificilă și grea. Eu nu sunt pregătită, îmi este foarte frică. Până când nu o să fie nevoie, nu o să mă operez", a povestit Andreea Bănică pe Instagram.
Pentru a nu ajunge să suferi de diastază abdominală în timpul sarcinii sau în alte situații, ai nevoie de un program de exerciții corect recomandate și corect executate, pentru menținerea unui tonus muscular optim; în sarcină este nevoie de un program de execiții adaptat. O alimentație corectă, care să nu provoace dereglări de tranzit și balonare este, de asemenea, de mare ajutor în prevenirea diastazei, iar dintre activitățile sportive înotul este cel mai indicat.