Artroplastia totală - proteza personalizată de genunchi, explicată de medicul ortoped Vlad Predescu 

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni din sfera ortopedică este gonartroza care, prin definiție, înseamnă distrugerea lentă, ireversibilă a cartilajului articular de la nivelul genunchiului. 

Din punct de vedere statistic, în aproape jumătate din cazurile de acest fel ambii genunchi sunt afectați. În primele etape ale afectării cartilajului, la nivel microscopic, deja apar fisuri în această zonă care, în timp, provoacă distrugerea acestuia. Pentru că ajunge să nu mai asigure rolul său de “amortizor” între cele două oase, organismul reacționează și forțează creșterea unor ciocuri osoase, denumite osteofite. Pe masură ce se amplifică modificările degenerative, cartilajul articular nu mai poate îndeplini funcțiile sale de bază și, ca urmare a pierderii elasticității, acesta devine mai predispus la deteriorare. Membrana sinovială are parte, la rândul ei, de o inflamație și de vascularizare crescută, în timp ce capsula articulației suferă de hipertrofie, îngroșare și cicatrizare.

 

Factorii de risc


Factorii de risc în această afecțiune sunt numeroși și nu pot fi indentificați cu certitudine care sunt cei declanșatori. Dar specialiștii sunt de acord că greutatea crescută este una dintre cauzele principale, astfel încât obezitatea în diferite grade este întâlnită la un număr mare de pacienți. Apoi, un alt motiv ține de forțarea articulației genunchiului, în special în cazurile unor sporturi de contact sau cele care implică o mobilitate ridicată, precum schiul nautic, snowboard-ul sau schiul tradițional. Este evident faptul că un pacient care a avut parte de o îndepărtare a meniscului, fie ea și parțială, intră în zona de risc și trebuie monitorizat cu precădere. Apoi, guta sau poliartrita reumatoidă pot avea ca efecte apariția gonartrozei. Din punct de vedere statistic, această afecțiune este întâlnită mai des la femei, din cauza proceselor hormonale care au loc în corpul acestora. 

 

Simptomatologie 

 

Primele simptome serioase sunt durerile, care pot iradia în mușchii coapsei sau ai gambei și sunt în strânsă legătură cu mișcarea genunchiului. Apare, de semenea, edemul local, creșterea în dimensiune a articulației, acea umflare pe care, popular, unele persoane o numesc ‘apă la genunchi’. În unele cazuri, se aud anumite trosnituri atunci când articulația este solicitată. Din punct de vedere medical, vorbim de o modificare a axului întregului membru, care, dintr-un picior drept, sănătos, devine unul curbat, cu o postură anormală și își pierde din mobilitate. În realitate, gonartroza apare în momentul în care inflamația de la nivelul genunchiului ajunge să provoace ruptura tesutului cartilaginos. Din punctul de vedere al momentului apariției, dar și al cauzei, se identifică două tipuri de gonartroză: primară, cea care se instalează după 55 - 60 de ani, odată cu accentuarea procesului de îmbătrânire și secundară, cea care apare în general la persoanele mai tinere, cele care au diferite boli inflamatorii, suferă de obezitate sau s-au rănit în urma unui traumatism. Pentru stabilirea unui diagnostic clar, de cele mai multe ori este suficientă o radiografie de genunchi, față și profil, alături de un examen clinic, dar pot fi necesare și investigații mai complexe, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magentică nucleară (RMN). 

 

Tipuri de tratament 


La acest moment, vorbim de mai multe tipuri de tratament pentru gonartroză. Dacă este descoperită într-o fază incipientă, există posibilitatea de a o trata nonchirurgical, cel puțin pentru a ameliora o parte din simptome. În acest sens, ortopedul vă poate prescrie antiiinflamatoare nesterodiene și medicamenete care să calmeze durerea de la nivelul genunchiului. În etapa următoare, pot fi eficiente, pentru o perioadă de timp, infiltrațiile, realizate numai de către medicul specialist. Din păcate, majoritatea pacienților ajung în etapa a treia de tratament, acolo unde metoda chirurgicală este singura care le poate oferi șansa la o viață normală, fără dureri și fără îngrădirea capacității de mișcare. În termeni medicali, această intervenție se numește artroplastie de genunchi și este, de asemenea, de mai multe tipuri: în condițiile în care cartilajul nu este afectat complet, se recurge la o artroplastie parțială, iar dacă nivelul de uzură și degradare de la nivelul genunchiului este ridicat, cea mai indicată este artroplastia totală de genunchi sau, așa cum este cunoscută pentru publicul larg, proteza de genunchi. 

 

Intervenția chirurgicală 


Intervenția chirurgicală presupune înlocuirea suprafețelor osoase afectate și lipsite de un cartilaj articular normal cu o structură complexă, formată din două componente artificiale și un insert de polietilenă aflai între ele. Rolul operației de protezare este de a reproduce, pe cât posibil, structura articulară, de restabilire a axelor normale ale membrului inferior și de refacere a balansului ligamentar.  

 

Proteza personalizată 


În prezent, una dintre cele mai eficiente metode de tratament chirurgical este prin implantarea personalizată a protezei de genunchi. Ce înseamnă în esență acest lucru și care sunt avantajele față de o operație clasică de protezare? Vom discuta pe acest subiect cu unul dintre puținii medici români care efectuează proteze personalizate de genunchi și care are deja o experiență de peste șase ani în acest nou domeniu - doctorul Vlad Predescu, singurul ortoped român care a primit acreditarea de Chirurg de Excelență. În primul rând, vorbim de o intervenție chirurgicală în care rolul computerului devine unul cu adevărat important. În mod natural, fiecare articulație a genunchiului are o structură aparte și medicul trebuie să își adapteze tehnica la fiecare pacient în parte. Prima etapă este planificarea preoperatorie, acolo unde medicul chirurg analizează anatomia genunchiului pacientului. Se efectuează un examen RMN și o radiografie a întregului membru inferior. Cu ajutorul unui program special, se construiește o imagine tridimensională a genunchiului și se corectează virtual orice deformare, astfel încât genunchiul să capete iarăși forma din starea pre-artrozică. Apoi, imaginea computerizată 3D se va alinia cu modelul virtual anatomic al genunchiului pacientului și, astfel, se poate stabili, cu exactitate, mărimea implantului și poziționarea sa adecvată. Toate aceste informații vor ajuta la proiectarea și construirea unor instrumente medicale unice, numite blocuri de tăiere, realizate dintr-un plastic de uz medicinal, ele reproducând perfect forma specifice articulației pacientului. 

 

Beneficiile protezei personalizate


În momentul efectiv al operației, aceste instrumente speciale îl vor ajuta pe chirurgul ortoped să realizeze cu o precizie extraordinară tăieturile în os, reușind astfel să îndepărteze exact cât trebuie din zona operată, pentru potrivirea perfectă a implantului. Avantajele acestei tehnici noi sunt multiple și ne sunt explicate de doctorul Predescu. “În primul rând, trebuie să ne uităm în timp, pentru a analiza tehnicile de protezare de acum zeci de ani. Erau extrem de invazive, riscante și, foarte important, se efectuau cu pierderea unei cantități mari de sânge. Astăzi, operațiile realizate prin tehnica protezării personalizate sunt mult reduse ca timp, rata complicațiilor postoperatorii scade dramatic și, foarte important, inciziile sunt mult mai mici, iar noi putem fi mai atenți la țesuturile moi și la planurile musculare, lucru care va duce la o recuperare mai rapidă a pacientului. Și să nu uităm un aspect esențial pentru cei operați: durerile postoperatorii sunt mult mai mici.”

 

Mai mult, scade sângerarea intraoperatorie, ceea ce înseamnă că este redus la maxim riscul nevoii unei transfuzii de sânge. Din punct de vedere medical, proteza personalizată de genunchi îi permite chirurgului ortoped să realizeze o dublă verficare a alinierii membrului inferior, iar acest lucru se traduce prin maximizarea șanselor ca respectiva proteză să fie acceptată total de către organismul pacientului. În timp, asta înseamnă că vor apărea mult mai puține șanse ca pacientul operat să resimtă dureri la nivelul genunchiului, de cele mai multe ori pacienții declarând că “au uitat că au avut o intervenție majoră la nivelul articulației”. După operație, sunt necesare câteva zile de spitalizare, în funcție de fiecare pacient, iar apoi, pentru o perioadă de câteva săptămâni, efecturarea unor exerciții de recuperare, sub atenta îndrumare a unui kinetoterapeut.  

 

Vezi și: Doctor de bine - Dr.Oana Daniela Toader, aflăm care sunt principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin, cum se poate depista, care sunt simptomele

Citeste si:

Citeste si