STUDIU. Câte ore ar trebui să dormim în fiecare noapte

Cercetătorii englezi au stabilit câte ore de somn sunt recomandate pentru persoanele de vârste medii și înaintate, scrie The Guardian.

Studiul efectuat pe aproape 500.000 de adulți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani a constatat că atât prea mult somn, cât și cel prea puțin a dus la performanțe cognitive și sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate și depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, să fie benefică.

Șapte ore de somn pe noapte este cifra ideală.

Prof. Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie al Universității Cambridge, a declarat: "Cu cât ne îndepărtăm, în plus sau în minus, de șapte ore de somn, starea noastră se înrăutățește. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menținerea sănătății noastre fizice și mentale".

Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. "Cred că este la fel de important ca și a face exerciții fizice", a explicat experta.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient și declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente, sau profund, care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relație de cauzalitate, iar legătura dintre somn și unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobișnuite de somn și insomnia sunt un simptom comun la persoanele cu demență.

Sursă foto: Unsplash

Citeste si:

Citeste si