Ce boli grave pot transmite căpușele
Căpușele sunt acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor și mamiferelor, cu mod de hrănire hematofag. Ele se prind de pielea gazdei și se hrănesc cu sângele acesteia.
Căpușele sunt un pericol atât pentru animalele domestice, cât și pentru oameni.
Institutul Național de Sănătate Publică a distribuit o broșură în care prezintă cele mai grave boli pe care le pot transmite căpușele.
Bolile pe care le pot transmite căpușele sunt:
1. Encefalita de căpușe - se manifestă prin febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și greață. De asemenea, în fază avansată, aceasta poate afecta sistemul nervos cu simptome similare celor de meningită. Poate provoca decesul în situațiile grave.
2. Boala Lyme - se manifestă prin erupție cutanată roșiatică, în formă circulară în jurul mușcăturii și simptome asemănătoare celor de gripă (febră, oboseală și dureri de cap). Netratată, boala poate provoca infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos.
3. Febra recurentă - febră și dureri de cap, musculare și de articulații. Număr variabil al episoadelor de febră, cu un interval de 4-14 zile între ele.
4. Febra hemoragică Crimeea-Congo - febră, dureri musculare, amețeli, dureri abdominale, vărsături și sângerări. Nu există niciun tratament pentru această boală, care poate fi mortală. E necesară protecția meximă când vizitați regiuni endemice.
Sursă foto: Unsplash