Persoanele care sforăie, risc mai mare de a face accidente rutiere, avertiezează specialiştii
Apneea de somn apare atunci când respirația unei persoane se oprește timp de aproximativ zece secunde până la un minut în timpul somnului, deoarece căile respiratorii se îngustează. Acest lucru se întâmplă în mod repetat în timpul nopții.
Aceasta face ca o persoană să scoată ocazional sunete de gâfâit sau de sufocare, precum și sforăit puternic. Deși o persoană cu apnee în somn nu este conștientă de acest lucru, starea sa o trezește în mod repetat pe parcursul nopții, provocând o oboseală sporită în timpul zilei.
NHS spune că, în lipsa unui tratament, persoanele cu această afecțiune au șanse mai mari de a suferi un accident grav cauzat de senzația de somnolență, cum ar fi un accident de mașină.
Un nou studiu a evaluat cât de periculoasă poate fi această oboseală cronică, cel puțin în ceea ce privește șofatul. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St Louis au evaluat obiceiurile de condus și de somn a 96 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani.
În timpul somnului, mai puțin de cinci întreruperi ale respirației pe oră este considerat normal. Între cinci și 15 reprezintă apnee de somn ușoară, între 15 și 30 este moderată, iar mai mult de 30 este considerată severă.
După ce fiecare participant a primit un scor de severitate a apneei în somn, șofatul a fost monitorizat timp de peste un an, concentrându-se pe episoadele de frânare bruscă, accelerare bruscă și viteză.
Studiul a constatat că, pentru fiecare opt întreruperi suplimentare ale respirației pe oră, șansele de a face o mișcare periculoasă la volan creșteau cu 27%. Dr. Ganesh Babulal, profesor asistent de neurologie și co-autorul principal al lucrării, a declarat: "Nu am avut camere de luat vederi în vehicule, așa că nu știm exact ce s-a întâmplat care a determinat pe cineva, să zicem, să frâneze brusc. Conducerea autovehiculelor implică întotdeauna riscul de accident, iar adulții în vârstă riscă să fie mai grav răniți decât adulții mai tineri.
"Ceea ce vrem să înțelegem este ce îi expune la un risc mai mare, astfel încât să putem interveni și să-i ajutăm să rămână la volan, în siguranță, cât mai mult timp posibil."
În funcție de gravitatea apneei de somn a unei persoane, este posibil ca aceasta să nu aibă nevoie de tratament.
foto: shutterstock.com