Doza 4 împotriva COVID are efect redus la adulţii tineri. Diferențele dintre Pfizer și Moderna

A patra doză împotriva COVID-19 are efect redus la adulţii tineri sănătoși, potrivit unui studiu israelian publicat în New England Journal of Medicine.

Studiul a fost realizat în momentul în care varianta Omicron circula la scară largă în Israel. În general, a patra doză este sigură şi aduce nivelul de anticorpi neutralizanţi, care blochează infectarea celulelor cu coronavirus, la nivelul de după cea de-a treia doză, potrivit studiului.

Cercetarea sugerează totuşi că a patra doză oferă puţină protecţie suplimentară împotriva infecţiei, în pofida scăderii treptate a nivelurilor de anticorpi pentru cei care au primit trei doze.

Diferențele dintre Pfizer și Moderna

A patra doză cu serul Pfizer scade riscul de a fi infectat cu COVID-19 cu 30% faţă de trei doze, iar cea de la Moderna scade riscul cu 18%.

Protecţia împotriva formelor simptomatice ale bolii este într-o oarecare măsură mai bună decât în cazul celor care au primit trei doze: 43% cu Pfizer şi 31% cu Moderna.

Concluziile studiului

Cercetarea pare să indice că cele trei doze de vaccinuri dezvoltate împotriva formei iniţiale de COVID-19 au atins un plafon în ceea ce priveşte răspunsul imunitar şi că dozele de rapel nu fac decât să restabilească această imunitate, fără a o mări.

E nevoie de un nou vaccin

Experții consideră că este necesară dezvoltărea de noi vaccinuri.

„Dacă Omicron continuă să circule şi noi folosim în continuare vaccinurile anti-COVID-19 din prima generaţie, sunt de acord cu concluziile autorilor” în cazul adulţilor tineri sănătoşi, a declarat Julian Tang, virolog la Universitatea din Leicester, potrivit Agerpres.

„O a patra doză va aduce beneficii persoanelor în vârstă şi din grupurile mai vulnerabile, cum ar fi cele cu comorbidităţi. În mod ideal, avem nevoie de noi vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate special împotriva Omicron dacă vrem să îmbunătăţim protecţia celor mai vulnerabili, la fel ca atunci când dezvoltăm vaccinul antigripal în fiecare an”, a adăugat el.

Recent a fost descoperită o variantă „necunoscută” de coronavirus, care combină sub-variantele BA.1 și BA.2 ale Omicron.

​Două cazuri de infectare cu o variantă de coronavirus care nu a fost până acum documentată au fost descoperite în Israel. Varianta combină subvariantele BA 1 și BA 2 ale Omicron.

Situația sanitară s-a degradat în mai multe state din cauza răspândirii subvariantei BA 2, mai contagioasă. OMS a precizat să BA 2 nu provoacă forme mai grave decât BA 1.

S-au înmulţit cazurile de infectare

În toată Europa s-au înmulţit cazurile de infectare, iar în ţările care au ridicat restricţiile, creşterile sunt semnificative. Unii experţi vorbesc deja despre al 6-lea val al pandemiei.

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si