Organele corpului, mai bătrâne decât vârsta din buletin. Un sistem intestinal mai tânăr duce la îmbătrânirea rinichilor
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, apar o serie de modificări fiziologice la nivelul întregului sistem de organe. Deși procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, conștientizarea acestor schimbări și adoptarea unui stil de viață sănătos pot reduce impactul asupra stării de sănătate și pot duce la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice.
Organele corpului îmbătrânesc diferit
Fiecare organ are propriul ritm de îmbătrânire, astfel că în corpul uman există mai multe "ceasuri biologice".
O echipă internaţională condusă de oameni de ştiinţă din China a măsurat diferitele vârste biologice ale organelor umane.
Vârstele biologice ale diferitelor organe nu sunt sincronizate
Deşi greutatea corporală sănătoasă şi condiţia fizică bună par să aibă un impact pozitiv, cercetătorii au descoperit că vârstele biologice ale diferitelor organe şi sisteme nu sunt întotdeauna sincronizate.
În prezenţa unei microflore mai diversificate, sistemul intestinal este mai tânăr, potrivit studiului. Acest lucru, însă, are un impact negativ asupra îmbătrânirii rinichilor. Conform cercetătorilor, o diversitate mai mare de specii din microflora intenstinală determină rinichii să lucreze mai mult.
O astfel de inconsecvenţă demonstrează existenţa mai multor "ceasuri" în corp. Cercetătorii au evaluat 403 caracteristici, precum metabolismul şi imunitatea, pe care le-au împărţit în nouă categorii: inimă, rinichi, ficat, sex, ten, nutriţie, imunitate, condiţie fizică şi microfloră intestinală.
Procesul de îmbătrânire asupra principalelor sisteme de organe
Sistemul endocrin
Îmbătrânirea este asociată cu modificări hormonale și structurale ale glandelor endocrine – moartea celulară programată, distrugerea autoimună a glandei sau modificările de la nivelul țesutului glandei endocrine.
Sistemul respirator
Modificările produse la nivelul aparatului respirator odată cu înaintarea în vârstă apar în contextul deteriorării progresive a țesutului pulmonar, creșterea rigidității cutiei toracice și reducerea rezervei de mușchi respiratori.
Sistemul musculo-scheletic
Oasele tind să piardă din densitatea minerală osoasă odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, rezistența oaselor scade, iar riscul de producere a fracturilor crește. Din cauza uzurii și a mișcării, cartilajul care învelește articulațiile osoase își pierde din elasticitate și poate conduce la apariția osteoartritei. După vârsta de 30 de ani și continuând pe tot parcursul vieții, masa musculară și forța musculară încep să scadă.
Sistemul digestiv
Majoritatea segmentelor tubului digestiv suferă un proces de hipotrofie involutivă, scăderea contracției musculare esofagiene, scăderea secreției de acid gastric și a evacuării conținutului gastric. Motilitatea colonului este frecvent afectată, ceea ce duce la modificări importante ale tranzitului intestinal și la apariția constipației cronice.
Sistemul senzorial
Tulburările de vedere au o prevalență crescută la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Acest lucru are un impact negativ asupra funcțiilor cognitive și în menținerea independenței funcționale.
Foto Imago