De ce se îngraşă oamenii după ce se lasă de fumat. Explicaţia ştiinţifică 

Mulți fumători sunt reticenți în a renunța la fumat deoarece cred că vor lua în greutate. Nu se înșală, spun specialiştii. Un meta-studiu a constatat că, la un an după ce au renunțat la fumat, persoanele studiate s-au îngrășat, în medie, între patru și cinci kilograme, cea mai mare parte din această greutate în cele trei luni de la renunțare.

Pe termen scurt, nicotina crește metabolismul și poate reduce pofta de mâncare, ceea ce poate explica în parte de ce fumătorii ocazionali cântăresc în medie mai puțin decât nefumătorii și de ce, atunci când renunță la fumat, aceștia iau în greutate. 

S-a demonstrat că nicotina reduce pofta de mâncare și consumul de alimente, dar acest lucru se poate datora altor factori, cum ar fi faptul că trebuie să întrerupă masa sau să termine mai devreme pentru a fuma.

Acest lucru este în concordanță cu faptul că fumatul afectează funcția tiroidei, glanda care controlează, printre altele, metabolismul. Există mai puține cazuri de hipotiroidism în rândul fumătorilor decât în rândul nefumătorilor (hipotiroidismul se caracterizează printr-o scădere a metabolismului bazal, ceea ce duce adesea la creșterea în greutate).

La bărbați, s-a constatat o relație directă între numărul de țigări pe zi și riscul de obezitate. În țările dezvoltate, consumul de tutun este asociat cu obezitatea și statutul socio-economic scăzut ca factori care afectează negativ sănătatea.

De ce apar kilogramele în plus după renunţarea la fumat?

Există o serie de factori care acționează în paralel și care sunt dificil de analizat separat, dar ușor de identificat la persoanele pe care le cunoaștem:

Fumatul interferează cu exercițiile fizice: Nu este un secret că fumatul afectează condiția fizică. Experimentele au arătat că fumatul afectează ritmul cardiac în repaus, ritmul cardiac maxim și capacitatea de recuperare, toți indicatori ai condiției fizice. 

Fumatul cauzează rezistența la insulină: aceasta afectează, de asemenea, distribuția grăsimii în organism. Fumatul crește grăsimea abdominală mai mult decât grăsimea subcutanată și, prin urmare, crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare. 

Fumatul crește nivelul de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul crescut în mod cronic determină acumularea mai multor grăsimi și afectează calitatea somnului, care, la rândul său, este, de asemenea, legată de obezitate. 

Fumătorii obezi care renunță la fumat au de șapte ori mai multe șanse să slăbească atunci când renunță. Cu alte cuvinte, pentru persoanele obeze, renunțarea la fumat înseamnă şi slăbire.  

Pe ce se bazează acest lucru?

Renunțarea la fumat este asociată cu o creștere medie de 4-5 kg de greutate corporală după 12 luni de abstinență, cea mai mare parte a creșterii în greutate având loc în primele trei luni de la renunțare. Variația în ceea ce privește modificarea greutății este mare, aproximativ 16% dintre cei care au renunțat la fumat pierzând în greutate și 13% câștigând mai mult de 10 kg.

Sursa foto: shutterstock.com

Citeste si:

Citeste si