Vrei să trăiești mai mult? Atunci mănâncă mai puţin. Câte calorii trebuie să consumi zilnic 

Aceasta este concluzia mai multor studii care fac legătura între îmbătrânirea sănătoasă și dietele cu restricții calorice.

Aceste diete pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și chiar la apărarea împotriva bolilor legate de vârstă care fac ravagii în organism. Oamenii pot folosi acest instrument pentru a-și mări potențial durata de viață, spun experții.

Un studiu publicat în revista Cell Metabolism a concluzionat că reducerea aportului caloric cu 15% pe parcursul a doi ani poate încetini îmbătrânirea și poate proteja împotriva unor boli precum cancerul, diabetul și Alzheimer. Dietele acționează ajutând la încetinirea ratei metabolice și reducând radicalii liberi legați de bolile cronice.

Un metabolism încetinit este legat de o viață mai lungă la sute de specii de animale, a declarat pentru Healthline Leanne Redman, profesor asociat de științe clinice la Pennington Biomedical Research Center din Louisiana și co-autor al studiului.

"Energia este gestionată mai eficient", a adăugat Rozalyn Anderson, PhD, profesor asociat la Facultatea de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin. 

Ce se întâmplă, de fapt, în corp când mâncăm mai puţin 

Grăsimea, de exemplu, este folosită mai degrabă decât stocată. Cercetătorii știu de mult timp că dietele cu restricție calorică pot fi o armă puternică împotriva îmbătrânirii. Avertismentul este că studiile au fost făcute în cea mai mare parte pe animale.

Cea mai recentă cercetare a fost una dintre primele care s-a concentrat pe oameni. Participanții au fost 53 de persoane sănătoase, neobeze, cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani.

Cercetătorii au descoperit astfel că și persoanele sănătoase și slabe pot beneficia de pe urma dietelor cu restricții calorice. În plus, conform studiului, mulți biomarkeri pentru îmbătrânire au fost reduși, iar sănătatea s-a îmbunătățit.

"Un lucru este sigur", a declarat Anderson pentru Healthline. "Dacă mănânci mai puțin și cântărești mai puțin, trăiești mai mult".

Un studiu diferit, mai extrem, privind dieta cu restricție calorică, publicat în Science Translational Medicine, a arătat că așa-numitele diete care imită postul practicate timp de cinci zile pe lună timp de trei luni pot, de asemenea, ajuta organismul la îmbătrânire. Regimul alimentar folosit a fost unul bazat pe plante și a inclus batoane energizante și supe de legume.

Dietele cu restricție calorică funcționează pentru că îți cureți gunoiul din celule, a explicat Barry Sears, PhD, autorul seriei de cărți Zone Diet și președinte al Inflammation Research Foundation.

"Cu cât mănânci mai multe calorii, cu atât mai mulți radicali liberi generezi", a declarat el pentru Healthline. "Aceștia provoacă daune".

Da, sunt necesare mai multe studii pe oameni - mai degrabă decât pe animale - spun experții.

Sursa foto: shutterstock.com 

Citeste si:

Citeste si