Valeriu Gherghiță, medic infecționist, motivul pentru care la noi mor mai mulți oameni de Covid decât în Spania și Franța
Și asta în timp ce state precum Franța sau Spania raportează multe îmbolnăviri, dar un număr extrem de mic de decese.
Valeriu Gherghița, medic infecționist la Spitalul Militar Central Carol Davila București, explică situația.
Cum se explică faptul că în țări precum Franța sau Spania a crescut foarte mult numărul de cazuri, dar a scăzut numărul deceselor, iar la noi nu se întâmplă acest lucru?Sunt mai multe ipoteze în momentul de față. Prima și cea mai verosimilă se pare că ar fi legată de diagnostic și o lărgire a indicației de testare, care identifică mai mulți pacienți care sunt în stadiu asimptomatic sau cu forme ușoare. Acest lucru se traduce printr-un efect de diluție din punct de vedere statistic și bineînțeles rată de mortalitate e mai mică. Dacă ne uităm în faza inițială a pandemiei, se testau pacienții care prezentau o anumită simptomatologie, care se adresau unor spitale și bineînțeles că rezultau mai multe cazuri severe și evident decese.
Există o tendința către infectarea persoanelor tinere, care fac forme mai ușoare de boală. A treia explicatie ar fi uilizarea pe scară largă a măștii. Aici sunt două situații: scade transmiterea de la o persoană la altă, iar oamenii se expun la o cantitate mai mică de virus.
De ce nu se aplică și în România?Probabil că încă nu testăm suficient de mult, avem încă o categorie mare de persoane la risc care fac această infecție, avem secțiile de terapie intensivă supraaglomerate, lucru care poate duce la un deficit de personal, uneori și la o acordare sub-optimală a diverselor tipuri de tarapii.
Recent în România avem acces la terapia cu Remdesivir, s-au inclus și corticoterapia, terapia anticoagulantă, acestea sunt de ceva timp. Ține foarte mult de capacitatea de testare și de tipul persoanelor care sunt testate.
Vine sezonul rece, va fi virusul mai puternic?Sezonul rece va veni cu niște dezavantaje legate de transmiterea acestei infecții, bineînțeles că se creează toate premisele pentru creșterea transmiterii de la o persoană la altă. Oamenii vor sta mai mult în spații închise, în spații aglomerate, răspunsul imun al organismului scade pentru că temperatura scăzută scade mecanismele de apărare ale organismului și vom fi mai vulnerabili la infecții respiratorii. Se suprapun și alte infecții de sezon, cum este gripă, dar și celelate viroze asociate. Se pot decompensa și alte afecțiuni cronice, lucru care va duce pacientul în spitale, în zone aglomerate.
Toate acestea sunt asociate cu creșterea riscului de infecție.
Deci nu putem spune că virusul devine mai puternic în sezonul rece, ci că el găsește terenul prielnic...În sezonul rece se creează terenul propice pentru creșterea incidenței virozelor respiratorii, implicit a infecției cu SARS COV 2 și nu estimăm o creștere a virulenței în perioada imediat următoare.