Corina Dănilă și-a neglijat afecţiunea autoimună declanşată de stres. Cât de grav e acum?
Vedeta are vitiligo, o afecţiune autoimună, care este declașantă de cele mai multe ori din cauza stresului.
„E vorba despre vitiligo, o afecÅ£iune dermatologică autoimună, care se declanÅŸează pe fond emoÅ£ional, în condiÅ£ii de slăbire a sistemului imunitar ÅŸi pe care o duci toată viaÅ£a. Petele albe de pe mâini sunt vizibile mai ales în sezonul cald, când mă bronzez.”
De-a lungul timpului a încercat să mascheze problema de sănătate, însă cu timpul s-a agravat. Acum Corina Dănilă a început să facă terapie şi să ţină afecţiunea sub control.
„De ceva vreme eu mă confrunt cu niÅŸte probleme de sănătate ÅŸi anume cu o declanÅŸare a unei boli autoimune, care s-a întâmplat acum niÅŸte ani, dar pe care am neglijat-o, nu m-am preocupat sub nicio formă, am zis că nu trebuie să-i dau importanţă, deÅŸi a început să avanseze toată această problemă ÅŸi anume, vitiligo. Când te confrunÅ£i cu astfel de probleme de sănătate, evident trebuie să cauÅ£i tot felul de modalităţi de ameliorare, de revenire. M-am hotărât chiar să mă preocupe această problemă pe care o am!
ÃŽncercam, din respect faţă de spectatorii de la teatru sau faţă de telespectatori, să mă ascund, să maschez acest aspect depigmentat pe care îl am pe mâini, tocmai pentru că oamenii din sală sau din faÅ£a micului ecran să nu fie atenÅ£i la problema mea de pe mâini, ci la ceea ce vreau să le transmit, la intenÅ£iile mele artistice. Dar acum vin o dată pe săptămâna la dcotor pentru proceduri”, a declarat Corina Dănilă într-o emisiune.
Corina Dănilă se pregătise pentru Facultatea de Medicină
ÃŽnainte de a deveni actriță È™i prezentatoare TV, Corina Dănilă se pregătise pentru Facultatea de Medicină. „Am făcut pregătire pentru Medicină, e adevărat, în ultimii doi ani de liceu. A venit RevoluÈ›ia din 89 È™i am decis clar că nu pot lua pe mâna mea viaÈ›a unui om, ci mai bine lucrez cu sufletul lui, aÈ™a că am dat la actorie. Sunt un altfel de… terapeut, dacă vreÈ›i. Cea mai mare mulÈ›umire o am atunci când văd ochii spectatorilor plini de emoÈ›ie, de bucurie, la sfârÈ™itul unei reprezentaÈ›ii”.
Ce e vitiligo, boala autoimună de care suferă Corina Dănilă
Vitiligo reprezintă o boală autoimuna care determina discoloratie tegumentara sub forma de macule cu localizări multiple la nivelul membrelor superioare, inferioare și al fetei. Afecțiunea poate fi prezenta la toate categoriile de vârstă și rasa, însă este mai frecvent diagnosticată la persoanele intre 10 și 30 de ani și în cazul celor cu piele închisă la culoare.
Depigmentarea se datorează distructiei autoimune a melanocitelor, celule tegumentare responsabile de producția melaninei care conferă culoarea pielii, a pilozității corporale și irisului.
Vitiligo: factori de risc
Factorii de risc care favorizează apariția vitiligo ului sunt reprezentați de către: istoricul personal de boli autoimune (scleroza multipla, lupus, diabet de tip I), arsurile solare, expunerea la chimicale industriale și determinismul genetic în situațiile de istoric familial pozitiv de boala.
În stadiile incipiente ale evoluției, vitiligo se manifesta prin apariția discoloratiei tegumentare la nivelul fetei și al membrelor însă cu timpul, leziunile se pot extinde și la nivelul mucoaselor, al ochilor și al organelor genitale. Afecțiunea poate cuprinde și pilozitatea corporala determinând apariția discoloratiei firelor de par ale sprâncenelor, scalpului și genelor.
Tratament vitiligo
În prezent nu exista opțiuni terapeutice pentru vindecarea afecțiunii, metodele terapeutice utilizate având că scop stoparea și încetinirea proceselor de distrucție autoimuna a melanocitelor care determina apariția discoloratiei tegumentare.
Foto Facebook