Varianta invizibilă a tulpinii Omicron a fost detectată și în România. Care sunt principalele simptome
Conform unui raport publicat marți de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), până acum în România au fost confirmate 1.146 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, 13 dintre acestea fiind cu subvarianta BA.2.
În prezent, în România este dominantă varianta Omicron a SARS-CoV-2, în timp ce varianta Delta a virusului a pierdut teren.
Conform datelor publicate marți de către Institutul Național de Sănătate Publică, până acum în România au fost făcute 9.434 secvențieri, din care 278 în ultima săptămână - 24-30 ianuarie, fiind confirmate 8.827 de cazuri COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC):
- cu varianta Alpha - 1.722
- cu varianta Beta - 11
- Gamma - 23
- Delta - 5.925
- Omicron - 1.146
Alpha nu mai reprezintă însă variantă care determină îngrijorare.
Potrivit INSP, proporția cazurilor COVID cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC a continuat să scadă în ultima săptămână (67,1%), față de săptămâna anterioară (69%), fapt care se explică prin creșterea numărului de cazuri confirmate cu varianta Omicron, în paralel cu scăderea celor confirmate cu varianta Delta.
Simptomele infectării cu Omicron: Scade pofta de mâncare, curge nasul, durere în gât și de cap
Principalele simptome detectate la o infectare cu varianta Omicron: nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât. Trei simptome „clasice” ale variantei Delta nu se întâlnesc la persoanele infectate cu varianta Omicron.
Îşi face apariţia un nou simptom: scăderea poftei de mâncare. Pierderea mirosului şi gustului este mult mai puţin frecventă la varianta Omicron, în vreme ce oboseala este foarte frecventă. La majoritatea oamenilor, Omicron se resimte ca un guturai şi începe cu nasul care curge, o durere în gât şi o durere de cap.
Noua subvariantă este mai transmisibilă
BA.2 ar putea fi chiar mai contagios decât BA.1, deja extrem de contagios. La fel ca în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată de kiturile de testare la domiciliu a coronavirusului, dar acestea nu pot indica ce variantă este responsabilă, au declarat experții.
Am putea avea un val cu două ”cocoașe”
O întrebare crucială este dacă persoanele care au fost infectate în valul BA.1 vor fi protejate de BA.2, a declarat Dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.
Dacă o infecție BA.1 anterioară nu protejează împotriva BA.2, "ar putea fi un fel de val cu două cocoașe", a spus Ozer. "Este prea devreme pentru a ști dacă acest lucru se va întâmpla", a explicat expertul.
Varianta ”invizibilă” a tulpinii Omicron, dominantă în Danemarca
Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1 și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez.
La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile Omicron, dar ”vărul” său apropiat BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.
„Concluzia este că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii studiului.
"Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dvs., aveți 39% probabilitate de a fi infectat în șapte zile. Dacă, în schimb, ați fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%", a spus autorul principal al studiului, Frederik Plesner pentru Reuters.
Asta sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1. Vaccinurile joacă în continuare un rol important, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele vaccinate complet erau mai puțin predispuse să se infecteze și să transmită oricare dintre subvariante, în comparație cu cele nevaccinate, potrivit cercetării.
Foto shutterstock.com